Rama šalje vojsku da očisti plaže i poručuje građanima: "Patriotizam je da ne zagađujemo naš dom"

Premijer Albanije Edi Rama poslao je vojsku da očisti obalu uoči predstojeće, kako se očekuje, bogate turističke sezone, piše briselski portal Euraktiv.
Rama šalje vojsku da očisti plaže i poručuje građanima: "Patriotizam je da ne zagađujemo naš dom"
Foto: Pixabay
Portal dodaje da u Albaniji i dalje ima problema sa odlaganjem otpada jer je prikupljanje na nivou opština sporadično, a nema ni postrojenja za reciklažu.
U očekivanju da posle dve godine neizvesnosti zbog pandemije kovida19, 2022. omogući da albanski turizam nadoknadi gubitke, Rama je posetio turistička područja i upozorio da će veliki broj turista ove godine sa sobom doneti i dodatni otpad.
On je dodao da je u neka priobalna područja poslata vojska, ali da je na stanovništvu da obale održava čistim.
 
"Biće to najčistija sezona zbog vanrednih poslova koji se svakodnevno obavljaju, ali i zbog finansijskih instrumenata koji priskaču u pomoć primorskim opštinama u kojima se stanovništvo tokom sezone uvećava. Ako su opštine čiste, na ljudima je da ne zagađuju. Prvi element patriotizma je da ne zagađujemo naš zajednički dom", dodao je Rama.
 
Ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro rekla je da je 61 opština izdvojila dodatna sredstva za upravljanje otpadom, ali da je najbitnije da se promeni sam mentalitet ljudi.
 
Procenjuje se da je najveći izazov za Albaniju šta raditi sa otpadom. U mnogim područjima nedostaju kante za otpatke, a kontejneri u koje se odlaže komunalni otpad ponekad su danima prepuni. Sem toga, uslugama komunalnih službi koje upravljaju otpadom obuhvaćeno je samo 86 odsto stanovništva.
 
Trenutno u Albaniji ne postoje državna postrojenja za reciklažu. Sav otpad ili odlažu građani, ili sakupljaju opštine i odlažu na deponije, dok se mala količina spaljuje.
 
Tokom 2020. stvoreno je 1,04 miliona tona otpada, a preko 80 odsto je završilo na deponijama. Iste godine je reciklirano samo 18 odsto otpada što je manje nego prethodne godine, navodi Euraktiv.
 
Šef Udruženja reciklera Bardil Balteza rekao je pre dve godine da će industrija reciklaže bankrotirati zbog nedostatka podrške države. Sektor trenutno radi sa samo 15-30 odsto kapaciteta i primoraće kompanije za reciklažu da napuste zemlju, dodao je on.
 
Ali, s obzirom da broj turista već izgleda obećavajuće za 2022. godinu, moraće da se pronađe rešenje za otpad. Brojke iz marta pokazuju da je broj posetilaca u Albaniji porastao za preko 53 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, iako postoji zabrinutost da bi posledice rata u Ukrajini mogle imati uticaja na sektor turizma.
 
Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, Albanija je 2021. godine primila 363.483 turista iz Istočne Evrope. Na vrhuncu, 2019, taj broj je iznosio 393.368, a najviše posetilaca iz tog regiona bilo je iz Poljske, Ukrajine, Rusije i Belorusije.
  • Nenad

    26.05.2022 10:26
    Lepe su albanske plaže
    Idemo relativno često u Albaniju Prvo odemo u Crnu Goru pa uzmemo rent a car - cars4rent., i nekoliko dana u ALB, do Drača ili Valone. Prljavu plažu nismo videli, jedino što mora da se ide jačim autom zato što su im putevi loši, mn krivina i uzbrdica. Albanija razvija dobar turizam, već stužu Crnu Goru po kvalitetu usluga, a priroda im je predivna.
  • Stole

    26.05.2022 10:11
    Nama ni tri vojske ne bi pomoglo koliko smo zagadjeni..
  • ...

    26.05.2022 09:51
    Cak i Albanci imaju zdravije shvatanje patriotizma nego mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet