Istorijska odluka: Gej partneri u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Visoki upravni sud Hrvatske odbio je žalbu nadležnog ministarstva i omogućio istopolnim parovima da mogu da pristupe proceni za usvajanje dece.
Istorijska odluka: Gej partneri u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu
Foto: Pixabay
Kako navodi su, pri tome ne mogu biti diskriminisani po osnovu svoje seksualne orijentacije.
Kako je saopšteno iz organizacije Dugine boje, sud je odbio argumentaciju ministarstva kojom istopolni parovi ne bi smeli da pristupe proceni za usvajanje dece zbog cilja "zaštite interesa deteta".
Sud je ovu odluku doneo u predmetu partnera Mladena Kožića i Ive Šegote, kojima je sada omogućen pristup postupku za usvajanje deteta, saopšteno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.
 
Kožić i Šegota su se, naime, prijavili u centar za socijalnu zaštitu pre šest godina u želji da postanu usvojitelji, ali su u dva navrata odbijeni zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspešno su postali udomitelji dvoje dece.
 
Prvostepeni upravni sud prošle godine je doneo presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dileme.
 
Šegota i Kodžić su novinarima, između ostalog, rekli da je šest godina izgubljeno i da to, kažu, ide na dušu politici.
 
"Šest izgubljenih godina te dece ide na dušu politici koja je u ime odbrane tzv. tradicionalnih vrednosti bila spremna da gazi pravo na porodicu deci koju je društvo zaboravilo", rekli su Šegota i Kožić.
 
Iz organizacije Duginih boja su saopštili da ova presuda ima dalekosežne posledice za prava LGBTQ osoba i istopolnih parova u Hrvatskoj.
  • KLF

    27.05.2022 13:37
    @Pitanje

    Svakako će deci biti bolji nego da ih vaspitaju troprsti kašikolizački trogloditi...
  • Nina

    26.05.2022 23:19
    Koji ste vi licemeri!
    Sta je tu bravo?
    Cuj ,istorijska odluka!

    Da se razumemo,
    nemam nista protiv LGB zajednice.Odrasli ljudi ,seksualna opredeljenost njihova.
    S druge strane
    napustena ,nezeljena i odbacena deca. Ko stiti njihove interese?
    Neki drkajlo koji je doneo zakon?
    Samo da mogu cuti argumente...
    I sta tu podrzavate?
    Da su doneli odluku da pomognu gej parovima koji hoce decu usvajanjem zakona o surogat majci i eto potomaka...to bih podrzala i rekla istorijska odluka
    Ovako, trgovina decom pod blagoslovom drzave ....


  • Pitanje

    26.05.2022 22:45
    Da li je neko razmišljao, kako će ovakvi brakovi, uticati na psihu usvojenog deteta i njegov razvoj?
    Dete je maloletno i podložno uticajima sredine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.