Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu

Albanija je ponudila NATO-u na korišćenje nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Pašaliman, saopšteno je iz kabineta albanskog premijera.
Albanija ponudila NATO-u bivšu sovjetsku bazu
Foto: Pixabay
Premijer Edi Rama rekao je da bi pomorska baza Pašaliman, 180 kilometara južno od Tirane, mogla biti "dodatna vrednost" za Alijansu i da je Albanija pripremila projekat za njenu obnovu.
"U ovim opasnim vremenima verujem da bi general mogao da razmisli o tome da ima pomorsku bazu NATO u Albaniji", rekao je Rama u jučerašnjem obraćanju.
Baza Pašaliman, koja se nalazi ispod Valonskog zaliva izgrađena je 1950-ih kada je Sovjetski Savez doveo 12 podmornica i bila je jedina pomorska baza koju su imali na Mediteranu. Posle raskida veza Tirane i Moskve 1961, Pašaliman je ostao kao pomorska baza u kojoj su bile smeštene četiri preostale podmornice i drugi manji vojni brodovi.
 
Baza je opljačkana, uključujući i materijal sa podmornica, 1997. kada je jedna od tada najsiromašnijih zemalja Evrope zapala u haos zbog propasti piramidalnih štedionica u kojima su mnogi izgubili životne ušteđevine.
 
Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala, a vlada razmatra da li da je pretvori u muzej. Turska je renovirala bazu Pašaliman koja se od tada se koristi kao pomorska baza za neke vojne brodove koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem.
 
NATO je takođe započeo radove na unapređenju albanske vazdušne baze Kučove iz komunističkog doba, 85 kilometara južno od Tirane, kako bi se omogućilo njeno korišćenje za operacije Alijanse.
 
Albanija je članica Nato od 2009. godine.
  • g pen

    27.05.2022 07:03
    Sovjetsku bazu, da li vam je jasno ko vam je napravio problem na Kosovu. Ameri su tu od juce a rusi malo duze.
  • Nenad

    26.05.2022 21:08
    Nebitni pijuni
    Zašto su ovi marginalci toliki uvlakači? Korist nemaju nikakvu a samo sebi navlače nevolju uništenja.
    Dobro se zna da će velike sile izbegavati međusobne direktne atomske udare, ali da će "isprobavati" na periferiji i dokazivati svoju udarnu moć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.