Švedska razmišlja da ukine embargo na izvoz oružja Turskoj

Švedska razmišlja o ukidanju embarga na izvoz oružja Turskoj koji je uvela 2019. godine, piše švedski Ekspresen.
Švedska razmišlja da ukine embargo na izvoz oružja Turskoj
Foto: Pixabay

Turska ima listu od pet uslova koje Švedska mora da ispuni da bi Turska rekla "da" za članstvo Švedske u NATO-u. Pregovori su u toku, ali vlade obe zemlje ćute o tome kako se oni odvijaju, prenosi RTS.

Švedska vlada sada pokušava da se dogovori sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dogovor pokušava da postigne tvrdnjom da ne postoji embargo na izvoz oružja i istovremeno da odustane od onoga što je u praksi bilo zaustavljanje prodaje oružja Turskoj.
 
Švedska tvrdi da je municija koja je završila u kurdskim rukama licencirana u SAD.
 
Švedska je praktično zaustavila prodaju oružja i municije Turskoj u jesen 2019. nakon turske ofanzive na sirijsko-kurdsku miliciju na severu Sirije.
 
Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde tada je rekla da je turska vojna operacija u Siriji suprotna međunarodnom pravu.
 
Istovremeno, sve parlamentarne stranke su se složile da će Švedska raditi na uvođenju embarga na oružje Turskoj na nivou EU. Švedska je to pitanje progurala u EU, što je razgnevilo Tursku, piše švedski Ekspresen.
 
Turskoj ne treba švedsko oružje, ali zahtev je simbolično veoma važan za Tursku. Turska intervenciju u Siriji vidi kao legitimnu samoodbranu, kaže turski ekspert Halil Karaveli, autor i istraživač na Institutu za bezbednosnu i razvojnu politiku u Stokholmu.
 
"Švedska je ograničila prodaju oružja Turskoj, ali zvanična odluka to može da promeni. To je uslov na koji Švedska može najlakše da pristane, čini se da je već bilo pozitivnih signala od strane Stokholma", kaže Karaveli za Ekspresen.
 
Erdoganov portparol Ibrahim Kalin izjavio je nakon sastanka delegacija Turske, Švedske i Finske u Ankari u sredu da Turska vidi "pozitivan stav prema mogućnosti ukidanja embarga na izvoz oružja" i da je to "pozitivan razvoj događaja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet