VIDEO: Statua kapetana Kuka uklonjena zbog nacističkog pozdrava

Statua kapetana Džejmsa Kuka, koja je od 1972. godine bila obeležje australijskog grada Kernsa, uklonjena je nakon zahteva meštana ljutih zbog navodnog nacističkog pozdrava koji figura pokazuje.
Takođe, statua je uklonjena zbog toga što je Kuk za starosedeoce Australije "simbol kolonijalizma i genocida".
Statua britanskog istraživača visoka 10 metara uklonjena je sa svog postolja u Kernsu u saveznoj australijskoj državi Kvinslend nakon što je više puta bila povod za proteste nezadovoljnih meštana.
Vlasnik kompanije za rušenje Martin Anton kupio je prava za demontažu i uklanjanje kontroverzne statue za jedan dolar pošto, kako kaže, nije želeo da bude srušena.
 
"Iako bi sama statua mogla biti kontroverzna, ona je ikona. Na svaku osobu koja kaže da joj se ne sviđa, naći ćete još devet koje kažu da im se sviđa. Poštujem svačije mišljenje i samo se nadam da svi poštuju moje", rekao je Anton i istakao da bi voleo da se statua jednog dana vrati u javni prostor.
 
Meštani su se okupili i posmatrali uklanjanje statue koja je dizalicom skinuta sa postolja i kamionom premeštena u novi privremeni dom, iako još uvek nije poznato gde će joj biti konačno odredište.
 
Uklanjanje statue, koje je zbog kiše i lošeg vremena dva puta odlagano, konačno je usledilo nakon što je peticija da se statua sruši dobila preko 19.000 potpisa.
 
  • Matrix

    31.05.2022 11:18
    @g pen
    Ti se onda odseli tamo. Siroko ti polje i samo napred, sto pre da se iselis. Idi tamo pa mudruj. Samo sto tamo nema spavanja do podne. Ima da rintas od jutra do sutra pa neces imati vremena za bauljanje po naslovima i omalozavanjem Srba
  • g pen

    30.05.2022 13:46
    Izmedju ostalog i zbog toga jer kako je uradjena kao da ju je neki srbin radio. Zestoka konkurencija palminom muzeju vostanih figura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.