"Gasprom" prekida isporuke gasa Holandiji, moguć prekid isporuka i Danskoj

Holandska kompanija "Gastera" saopštila je da je dobila obaveštenje od "Gasproma" da kompanija od 31. maja prekida isporuke gasa.
"Gasprom" prekida isporuke gasa Holandiji, moguć prekid isporuka i Danskoj
Foto: Pixabay

To znači da neće dobiti dve milijarde kubnih metara gasa, kako je propisano ugovorom.

Holandska kompanija je prethodno odbila da ruskom dobavljaču plati u rubljama.

Oko 44 odsto holandske potrošnje energije se zasniva na gasu, ali samo oko 15 odsto holandskog gasa dolazi iz Rusije, prema vladinim podacima, prenosi Gardijan.
 
Danska energetska kompanija "Orsted" saopštila je da neće preći na plaćanje ruskog gasa u rubljama zbog čega nije isključila ni mogućnost prekida isporuka iz Rusije.
 
"Gasprom i dalje zahteva od kompanije da plaća isporuke gasa u rubljama. Prema ugovoru nemamo nikakve pravne obaveze da to uradimo i više puta smo saopštili da to nećemo učiniti. Rok za plaćanje je 31. maj i 'Orsted' će nastaviti da plaća u evrima. Stoga postoji rizik da će 'Gasprom eksport' prekinuti isporuke gasa", navedeno je u saopštenju kompanije.
 
Ističu da bi prekid isporuka gasa predstavljao kršenje ugovora i navode da će Danska kupovati gas na evropskom tržištu.
  • Hattori Hanzo

    30.05.2022 21:27
    Putin diler
    Putin je kao narko diler, navukao Evropu na jeftin dop (gas), i sada je promenio pravila. Svi ovisnici, osim ovog naseg overdoza traže druge dobavljace..
  • Zemlja čudesa

    30.05.2022 21:16
    Baš sam radoznao od koga će na evropskom tržištu Danska kupovati gas ove godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.