Posle usvajanja novog paketa sankcija, cena nafte skočila na 124 dolara za barel

Nafta je na svetskom tržištu dostigla cenu od skoro 124 dolara za barel.
Posle usvajanja novog paketa sankcija, cena nafte skočila na 124 dolara za barel
Foto: Pixabay

Poskupljenje je usledilo nakon što je Evropska unija usvojila novi paket sankcija Rusiji i zbog ukidanja pandemijskih ograničenja u kineskom industrijskom i trgovinskom središtu Šangaju.

Na londonskom tržištu cena barela u ugovorima s rokovima isporuke u julu porasla 2,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 123,78 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u avgustu uvećana je za 1,57 dolara, na 119,17 dolara, prenela je Hina.
Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 dolara višoj ceni, koja sada iznosi 118,53 dolara, jer su trgovci reagovali na dogovor čelnika EU o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 odsto ukupnog uvoza.
 
"Budući da se dve trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati da nađe zamenu za oko milion i po barela nafte dnevno", rekao je analitičar PVM-a Tamaš Varga.
 
On je istakao da je realno da će se tražiti zamena za 2,1 do 2,2 miliona barela dnevno, budući da Poljska i Nemačka planiraju da do kraja godine obustave kupovinu nafte i iz naftovoda. S druge strane, proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici spremaju se da i u julu povećaju proizvodnju za samo 432.000 barela dnevno, što će neminovno usloviti dalja poskupljenja.
  • Čika

    31.05.2022 18:47
    Meni se čini
    Amerika i Britanija (i Norveška, ali u ovom slučaju nebitno) koje među zapadnim zemljama jedine imaju ozbiljniju proizvodnju nafte forsiraju što strože mere i što sveobuhvatniju blokadu. Uopšte ih ne zanima što će i koliko će zemlje uvoznice energije više plaćati za zadovoljenje svojih energetskih potreba... Etc.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.