Kažnjena profesorka koja je dozvolila maturantima da se slikaju uz nacistički pozdrav

Direktor Industrijsko zanatske škole u Slavonskom Brodu, Luka Mladinović, izrekao je pismeno upozorenje s mogućnošću otkaza profesorki Ines Romanjek, čiji su se đaci slikali sa proustaškim oznakama.
Profesorki hrvatskog jezika je takođe uskraćeno pravo na razredno starešinstvo.
Mera je izrečena razrednoj završnog razreda koji se za maturantsku priredbu prošle nedelje obukao u crne majice s natpisom CNC IOŠ "Za Norijadu spremni". Učenici su nosili i maskirne pantalone i crne beretke, a sa razrednom su se zajednički fotografisali tako da je deo učenika imao visoko podignutu ruku u vazduh. 
"U svrhu rešavanja slučaja fotografije maturanata od 25. maja, na kojima su pojedini učenici u neprimerenom pozdravu, a nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, kao i razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika, odlučio sam da nastavnici Nives Romanjek izreknem pismeno upozorenje na obaveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu", napisao je direktor u dopisu medijima.
 
Dodao je da nastavnica od školske godine 2022/2023. više neće moći da aplicira za razredno starešinstvo nijednog razreda u Industrijsko-zanatskoj školi.
 
On se takođe izvinio medijima i izrazio žaljenje, u svoje lično i u ime škole, zbog neprimerenih verbalnih istupa pojedinih radnika škole "isprovociranih uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu Sbplus".
 
Niz javnih osuda izazvala je zajednička fotografija koju je objavila razreda Nives Romanjek, na kojoj se smeška dok deo učenika drži visoko podignutu ruku. I sama profesorka na fotografiji je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke. Vizuelna aluzija na ustaški režim javno je osuđena nakon što je fotografija završila na stranicama medija.
 
Ministarstvo nauke i obrazovanja je najoštrije osudilo slučaj i tražilo objašnjenje od škole a Hrvatsko novinarsko društvo je stalo u odbranu novinarke portala sbplus.hr Željke Gavranović koju je u krugu škole verbalno napao deo radnika i roditelja. 
 
Policijska uprava brodsko-posavska i dalje sprovodi istragu po nalogu opštinskog tužilaštva u Slavonskom Brodu.
  • Bata

    01.06.2022 14:22
    Duplo
    Među njima i jedan "nacionalista" sa dignuta tri prsta, a onaj jedan digao obe ruke. Znači, dupli "..." pozdrav.

    Kakva budalaština!
  • Boris

    01.06.2022 08:54
    Sramota
    ... "izrekao je pismeno upozorenje s mogućnošću otkaza" - baš joj je zapretio. Kakva glupa formalnost. To sve govori.
  • micko

    01.06.2022 08:34
    Eno ga onaj desno digao tri prsta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet