U Bitolju zapaljen bugarski klub nazvan po saradniku nacista Vanču Mihajlovu, stižu osude

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova ocenila je da je paljenje Kulturnog centra "Vančo Mihajlov" u Bitolju "još jedna provokacija i deo masovne antibugarske kampanje".
Prema rečima Jotove, na otvaranju tog kluba pre mesec dana, kome je prisustvovala velika bugarska delegacija, rečeno je da njegova jedina funkcija očuvanje bugarske kulture i identiteta Bugara u Severnoj Makedoniji.
"Samo brzom aktivnosti nadležnih institucija u najkraćem mogućem roku na identifikaciji počinilaca dokazaće da naš zapadni sused poštuje prava Bugara, ali i svih drugih nacionalnosti", napisala je Jotova na Fejsbuku, a preneli makedonski mediji.
Bugarski kulturni centar nazvan po nacističkom i fašističkom saradniku Vanču Mihajlovu, čije je otvaranje izazvalo nezadovoljstvo i oštro negodovanje makedonskih političara i građana, zapaljen je u ranim jutarnjim satima.
 
Zapaljena su ulazna vrata i natpis na kojem je pisalo "Klub Vančo Mihajlov", počinioci nisu poznati, a policija je napravila uviđaj. Paljenje tog kluba su prvi osudili ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije i šef države Stevo Pendarovski.
 
"Najoštrije osuđujem paljenje objekta kulturnog centra bugarske zajednice u Bitolju. Ovakvi akti su provokacija i ne idu u prilog poboljšanju odnosa sa Bugarskom. Pozivam nadležne institucije da sprovedu brzu i detaljnu istragu, da preduzmu sve neophodne mere, da se otkriju i sankcionišu počinioci", napisao je Pendarovski na Fejsbuku.
 
Otvaranju Kulturnog centra makedonskih Bugara "Vančo Mihajlov" polovinom aprila, prisustvovao je politički vrh Bugarske predvođen premijerom Kirilom Petkovim i potpredsednicom države Ilijanom Jotevom. Taj klub je otvoren uz jako policijsko obezbeđenje.
 
Bugarski kulturni centar u Bitolju je otvorila nevladina organizacija Bugara u Severnoj Makedoniji "Vančo Mihajov", koja je registrovana 2019. godine.
 
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nazivanje bugarskog kluba po Mihajlovu ocenio je "prvokacijom koja ne ide u pravcu unapređenja odnosa" Skoplja i Sofije i uspešnog rešavanja spornih pitanja.
 
Kako je tada istakao Kovačevski, za njega i za ogromnu većinu građana njegove zemlje Vančo Mihajlov lik koji se vezuje za direktnu saradnju sa nacističkim i fašističkim režimom, izrazito negativan lik, koji je napravio veliku štetu makedonskom narodu.
 
Ivan Mahajlov Vančo bio je jedan od vođa revolucionarne organizacije VMRO između dva svetska rata, koja je bila poznata po brojnim međusobnim obračunima i atentatima. Bio je saradnik nemačkih nacista i hrvatskih ustaša, a učestvovao je u organizaciji atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934. godine.
  • Jowan Snow

    04.06.2022 18:05
    Prodali se radi EU
    Posle zahteva Grčke za promenu imena sada su odlučili da ispune sve zahteve Bugara!
  • Zemlja čudesa

    04.06.2022 17:00
    Svi su izgledi da ni Bugari nisu daleko od Ukrajinaca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet