Više hiljada ljudi na gej paradi u Zagrebu: "Dajte nam naša četiri zida"

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas na gej paradi u Zagrebu, koja je prošla bez incidenata i uz jako policijsko obezbeđenje.

Svojim dolaskom, 21. gej paradu podržali su potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i više političara s levog političkog spektra.

Povorka ponosa duga nekoliko stotina metara prošla je centralnim gradskim ulicama, od Ruzveltovog trga do parka Ribnjak gde je održan centralni program.

Na početku kolone bio je veliki transparent na kojem je bilo ispisano "Dajte nam naša četiri zida", što je geslo ovogodišnje povorke, a okupljeni su nosili zastave i rekvizite duginih boja.
 
Među transparentima su bili istaknuti "Rođen strejt odbijam hejt", "Za pravo", "Homofobija je bolest" i "Prajd zauvek".
 
Ovogodišnji skup održan je pod geslom "Dajte nam naša četiri zida!", jer kako su istakli organizatori u proglasu uoči skupa, pre 20 godina su prvom povorkom iskoračili iz svoja četiri zida, a sada od gradske vlasti traže prostor za delovanje.
 
Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je Zagreb tolerantan i otvoren grad i najavio da će sa LGBT udruženjima razgovarati o njihovim zahtevima, te da postoje različiti modeli da oni budu realizovani.
 
Organizatori su najavili da će zabavni program u parku Ribnjak trajati do ponoći, a nastupaju House of Flamingo i beogradska kantautorka Tamara Popović, poznatija kao "Tam".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet