Sveštenici podneli prijavu zbog širenja verske mržnje, građanka zbog fizičkog napada

Crnogorskoj policiji stigle su danas dve prijave.

Jednu su, zbog širenja verske i nacionalne mržnje, pokušaja skrnavljenja svetinje i ugrožavanja sigurnosti sveštenih lica, podneli sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve, drugu je podnela građanka protiv jednog sveštenika zbog fizičkog napada.

Uprava policije (UP) Crne Gore saopštila je danas da su njeni službenici u Cetinju, postupajući po dve prijave, od kojih su jednu podneli sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), a drugu jedna građanka, prikupili obaveštenja od više osoba.

"U Cetinjski manastir je ušla grupa građana i tom prilikom je prvo došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dve osobe. Pripadnik Uprave policije koji se nalazio na licu mesta je sprečio dalji sukob", ističe se u saopštenju UP.
 
Oni su dodali da su cetinjskoj policiji sveštenici MCP podneli prijavu u odnosu na širenje verske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje sigurnosti sveštenih lica, dok je jedna građanka podnela prijavu protiv jednog sveštenika za fizički napad.
 
"Službenici Odeljenja bezbednosti Cetinje su o događaju obavestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u ovom događaju ne stiču elementi krivičnog dela iz njihove nadležnosti. Pripadnici policije su prikupili obaveštenja u svojstvu građana od više osoba na okolnosti obe prijave, o čemu je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja", piše u saopštenju UP.
 
MCP tvrdi da je današnji incident u Cetinjskom manastiru režiran, te da se grupa građana okupila da bi provocirala i izazvala nemire.
 
Deo medija preneo je prethodno da je u jutarnjim satima, nakon održanog protesta grupe građanki ispred manastira protiv najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) došlo do incidenta kada je sveštenik MCP navodno fizički pokušao da spreči jednu od okupljenih demonstrantkinja, Maju Miličković, da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Teme

spc
  • Dušan

    07.06.2022 22:38
    Imate video pa vidite šta gđa pokušava da obori ćivot sa svetiteljem. Jel to normalno ponašanje??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.