Presuda: Britanski državljani u Evropskoj uniji nemaju pravo glasa

Evropski sud pravde presudio je da britanski državljani koji žive u Evropskoj uniji nemaju pravo da glasaju ili da se kandiduju za funkcije u Uniji osim ako ne dobiju evropsko državljanstvo.
Presuda: Britanski državljani u Evropskoj uniji nemaju pravo glasa
Foto: Pixabay

U Evropi je živelo više od milion Britanaca, a mnogi su se protivili Bregzitu u januaru 2020. godine.

Pitanje je pokrenula Britanka koja živi u Francuskoj više od tri decenije, ali je izbrisana sa biračkog spiska nakon Bregzita i nije mogla da glasa na lokalnim izborima u martu 2020. Ona je odbila da aplicira za francusko državljanstvo.
Ta žena tvrdi da joj je pravo glasa oduzeto i u Velikoj Britaniji zbog tamošnjeg pravila koje onemogućava ljudima da glasaju ako su živeli u inostranstvu duže od 15 godina.
 
Evropski sud pravde presudio je da ljudi koji žive u Evropi čak i pre Bregzita "više ne uživaju status građana Unije, niti imaju pravo da glasaju i da se kandiduju na opštinskim izborima u državi članici u kojoj imaju prebivalište", navodi se u saopštenju suda.
 
"Ovo je posledica suverene odluke Ujedinjenog Kraljevstva da se povuče iz Evropske unije", navedeno je iz suda.
  • Mile

    09.06.2022 12:44
    I sta cemo sad???Dali ce im Srbija uvesti vize isto kao i oni nama???Simbolicnih 115funti????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet