Britanac s nalazišta u Iraku pokupio krhotine keramike, osuđen na 15 godina zatvora

Penzionisani britanski geolog Džim Fiton (66) sakupio je 12 kamenčića i krhotina razbijene keramike kao suvenire s arheološkog i geološkog nalazišta u Eriduu na jugoistoku Iraka.
Britanac s nalazišta u Iraku pokupio krhotine keramike, osuđen na 15 godina zatvora
Foto: Pixabay
On je zbog toga osuđen na 15 godina zatvora.
Optužen je za krijumčarenje prema zakonu o antikvitetima nakon hapšenja na međunarodnom aerodromu Bagdad u martu. Prema iračkom zakonu, mogao je biti osuđen na smrtnu kaznu, ali ga je sada sud u Bagdadu osudio na 15 godina zatvora.
Fitonov zet Sem Tasker (27) za Skaj njuz je rekao je da je presuda ravna smrtnoj kazni i kritikovao britansku vladu zbog, kako kaže, potpunog izostanka akcije.
 
"Apsolutno smo slomljeni ovom vešću. Za čoveka Džimovih godina, 15 godina u iračkom zatvoru jednako je smrtnoj kazni. Pogotovo za tako beznačajan i sumnjiv zločin, zločin za koji Džim nije ni bio svestan da ga je počinio", rekao je.
 
Nemački turista Volker Valdman, koji je uhapšen u isto vreme kad i Fiton, oslobođen je optužbi i biće pušten.
 
Fitonov advokat Tair Soud rekao je da će se žaliti na presudu uz obrazloženje da nije postojala kriminalna namera. 
 
"Mislio sam da bi najgori scenario bio godinu dana", rekao je.
 
Fiton i Valdman su na sudu rekli da nisu ništa počinili s kriminalnom namerom, a Fiton je ranije rekao da nije znao za iračke zakone ili da uzimanje krhotina nije dopušteno.
 
Fiton živi u Maleziji sa suprugom Sarijah, a njegova ćerka Lejla Fiton (31) i njen suprug žive u Engleskoj. Njihova peticija, u kojoj pozivaju britanske ministre da intervenišu kako bi pomogli da se oslobodi geolog prikupila je više od 280.000 potpisa.
 
Ministar spoljnjih poslova Džejms Kleverli rekao je da je britanski ambasador u Iraku četiri puta pokrenuo slučaj na lokalnom sudu.
 
Sudija Džabir Abd Džabir utvrdio je da je Fiton, kad je skupio artefakte i pokušao da ih iznese iz Iraka, imao kriminalnu nameru. Valdmanova odbrana tvrdila je da je Nemac nosio komade za Fitona, ali da ih nije pokupio s mesta na kojem su se nalazili.
  • Građanin Toša

    11.06.2022 08:17
    "Za čoveka Džimovih godina, 15 godina u iračkom zatvoru jednako je smrtnoj kazni. Pogotovo za tako beznačajan i sumnjiv zločin, zločin za koji Džim nije ni bio svestan da ga je počinio."
    Do mojega nije bio svestan! Naprotiv, znao je itekako dobro šta radi! Ili je, možda, u Britaniji dozvoljeno uzeti nešto sa arheološkog nalazišta i izneti to van države?
  • pera nevera

    11.06.2022 07:50
    Britanci ,stari kolonizatori, banditi, pljačkaši i lopovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.