Mišel: Potpisan sporazum sa predstavnicima BiH; Dodik: Ništa nije potpisano

Posle osam sati razgovora političkih lidera BiH sa predstavnicima EU postignut je "politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovoditi reforme u BiH u cilju napretka".
To je naveo sinoć domaćin sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Iako se ni predstavnici EU kao domaćin susreta, ni učesnici nisu obratili medijima nakon celodnevnog sastanka u Briselu, iz kancelarije Mišela objavljeno je da su predstavnici političkih partija, zastupljenih u Parlamentu BiH usvojili sporazum kojim ponavljaju svoju posvećenost "očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), te građani Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta".
U tekstu koji je podržala većina lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH dodaje se i posvećenost principima vladavine prava, sprovođenju demokratskih izbora, razvoju demokratskih institucija i evropskoj budućnosti BiH.
 
Istovremeno, lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH obavezali su se da će preduzimati konstruktivne reforme kako bi "zaštitili i unapredili properitet, finkcionisanje i bezbednost BiH".
 
U saopštenju Evropskog saveta navodi se da su lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH iskazali punu posvecenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova kao i da su se obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u zemlji, zakazanih za 2022. godinu, te da će nakon izbora konstruktivno sarađivati na brzom formiranju novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima.
 
"Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi", navodi se u tekstu dogovorenog Sporazuma.
 
 
Foto: Beta/AP (Dario Pignatelli)
 
Sporazum pominje i nastavak usklađivanja BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, posvećenost preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja nasleđa rata i pozdravlja aktivnu podršku EU u olakšavanju dijaloga, izgradnji poverenja i završetku navedenih koraka.
 
U Evropskom savetu navode da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, uključujući i sva tri člana Predsedništva.
 
Uz konstataciju da na sastanak u Briselu nije došao lider HDZ BiH Dragan Čović, kao i da je "iz Republike Srpske pozvano na raspravu i usvajanje odluke u Predsedništvu BiH o situaciji u Ukrajini", u Briselu napominju da je sporazum pravno neobavezujući dokument, sačinjen u nameri da se da podsticaj BiH da izađe iz političke blokade i krene napred na putu evrointegracija.
 
Dodik: U Briselu ništa nije potpisano
 
Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je sinoć na Tviteru, nakon što je iz Evropskog saveta saopšteno da je većina političkih lidera iz BiH na sastanku u Briselu prihvatila politički sporazum o principima obezbeđivanja funkcionalne BiH i napretka na evropskom putu, "da ništa nije potpisano".
 
"Ništa nije potpisano", napisao je Dodik na Tviteru, prenosi RTRS.
 
Sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom počeo je juče oko 15 časova, a završen je kasno sinoć.
 
 
Foto: Beta/AP (Dario Pignatelli)
 
Kako navodi RTRS, sporan je bio deo Političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.
 
Dodik je prethodno poručio da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini i da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".
 
I predsednik DNS-a Nenad Nešić odbio je da potpiše ovaj dokument, jer smatra da je on u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske, saopšteno je ranije iz te stranke, prenosi RTRS.
 
Na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu iz Republike Srpske učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović, a iz Federacije predsednik i potpredsednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Komšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić, navodi RTRS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet