Sud odlučio: Uvredljiva skulptura "Jevrejska krmača" sme da ostane na crkvi

Nemački Vrhovni sud presudio je da srednjovekovna skulptura s uvredljivim antisemitskim obeležjima može da ostane na pročelju crkve u gradu Vitenbergu.
Time je odbačena žalba stranke jevrejskog porekla, koja godinama tvrdi da ona vređa sve Jevreje.
"Judensau" ili "Jevrejska krmača" je kamenorez iz 13. veka koji se nalazi na pročelju gradske crkve i prikazuje uvredljivu karikaturu rabina, svinje i dvoje jevrejske dece.
U vreme kada političari upozoravaju na porast antisemitizma u Nemačkoj, presuda je svojevrsni podsetnik na rašireno antijevrejsko raspoloženje u srednjem veku, ali i kasniej. Osoba koja je podnela tužbu vodi sudsku bitku za uklanjanje skulpture još od 2018. godine.
 
Međutim, Vrhovni sud je u utorak potvrdio presude nižih sudova kojima je slučaj odbačen, pojasnivši da trenutno nema nikakvog kršenja prava koje bi išlo u prilog obnovi procesa.
 
"Sud je odlučio da reljef na fasadi crkve u Vitenbergu ne mora da se ukloni", stoji u saopštenju suda.
 
Spomenuti reljef jedan je od dvadesetak sličnih srednjovekovnih reljefa koji se još nalaze na crkvama širom Nemačke i Evrope. Godine 2020. Viši regionalni sud u Naumburgu doneo je presudu prema kojoj reljef, postavljen oko četiri metra od tla, ne predstavlja prekršaj.
 
Sudija Volker Buchloh pojasnio je da skulptura može ostati na pročelju jer je na tlu ispred nje postavljen spomenik kojim se odaje počast šest miliona Jevreja koji su ubijeni u Holokaustu.
 
Buchloh je rekao da, iako je skulptura izvorno u srednjem veku bila zamišljena kao uvreda, njeno mesto u blizini spomenika žrtvama Holokausta to neutrališe.
 
Istoričari kažu da je u spornoj crkvi u Vitenbergu 1517. propovedao nemački reformator Martin Luter.
  • NN

    15.06.2022 17:56
    istorija
    Istorija je puna krvavih i teških događaja! Prepuna! Izbrisati se oni ne mogu, izmeniti se takođe ne mogu, mada se u poslednje vreme često pokušava, ali se nešto iz njih može i naučiti - naročito kako ne ponoviti! Brisanje istorije postoji samo kod Orvela, mada je to ono što se sad zove distopija, a evo skoro i u Americi, ali Amerika i nije baš neki uzor! Možda je i dobro da spomeni na neke događaje ostanu kao trajno podsećanje i opomena, a veća je opasnost da će se ponoviti ako se svi tragovi izbrišu!
  • Aleksej

    15.06.2022 07:46
    nazi...
    ...bili i ostali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.