Nemačka odobrila slanje vojnika u EUFOR misiju u BiH: EU i SAD zabrinute zbog mogućeg raspada

Nemačka vlada danas je, posle deset godina, opet odobrila raspoređivanje svojih vojnika u vojnu misiju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, EUFOR Althea.

Raspoređivanje do 50 vojnika, koje još treba da potpiše parlament bi bilo odobreno do 30. juna 2023. godine.

Portparol ministarstva odbrane David Helmobld rekao je da će vojnici biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu koji će delovati kao "oči i uši" misije.

Nemačka je poslednji put odobrila slanje trupa u misiju, poznatu kao Operacija Altea, pre desetak godina. 
 
EU i SAD izrazile su zabrinutost zbog mogućeg raspada etnički podeljene balkanske zemlje ako se raspadne Dejtonski mirovni sporazum sklopljen pre više od 25 godina, prenosi AP.
 
Operacija EUFOR Althea aktivna je od 2004. godine i naslednica je NATO mirovne misije u zemlji. Sastoji se od vojnika iz više od 20 zemalja, a poslednji put je uključivala nemačke vojnike 2012. godine.
  • 9

    16.06.2022 01:38
    Biće gadno
    ako NJemci zbog Valtera poteraju zemare
    sa rada i obustave im PEMZIJE
    Poklaće se međusobno pri povratku.
  • Realno

    15.06.2022 23:05
    @us
    U pravu si, i ja sam stekao takav utisak. Izgleda kao da Ameri i EU hoće da razbucaju dogovor iz Dejtona i nametnu neko svoje rešenje unitarne BiH, bez obzira na činjenicu da je do rata došlo upravo zbog te "unitarnosti" koja nije funkcionisala. Tri međusobno oštro suprotstavljene religije mogu da funkcionišu na jednoj teritoriji samo pod uslovom da se marihuana i kokain legalizuju i dele besplatno.
  • frka

    15.06.2022 22:47
    za Tomaza
    Ivzvini, na tebe su ostavili mitologija i partizanski filmovi veliki utisak. Da nije bilo u tom trenutku ujedinjene Rusije, SAD i Velike Britanije isterali bi mi Nemce kao i Turke nakon par stotina godina a i njih smo uz pomoc Austrije. Na kraju mi smo u tim ratovima sa Nemcima " Pirovo pobedili" uz nekoliko miliona zrtava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet