Vrhovni ​​sud: Vlada nije odgovorna za katastrofu u Fukušimi

Najviši japanski sud presudio je danas da vlada nije odgovorna za nuklearnu katastrofu u Fukušimi 2011. godine izazvanu udarom cunamija.

Sud je odbacio zahteve hiljada evakuisanih da država, a ne samo operator elektrane, plati odštetu za štetu nanetu njihovim životima.

Današnja presuda je prva odluka Vrhovnog suda o odgovornosti vlade za katastrofu u Fukušimi u četiri tužbe za obeštećenje koje je podnelo oko 3.700 stanovnika Fukušime.
 
Četvoročlano sudsko veće je saopštilo da vlada ne može da se smatra odgovornom za katastrofu jer šteta od cunamija tolikih razmera nije mogla biti sprečena čak i da je ministar industrije naredio operatoru elektrane da unapredi morski zid zasnovan na proceni cunamija u to vreme.
Presuda bi mogla da utiče na oko 30 drugih sličnih procesa koji su u toku širom zemlje.
 
U Japanu su 11. marta 2011. zemljotres magnitude devet stepeni i cunami izazvali nuklearnu katastrofu i razorili obalu severoistoka zemlje. Sistemi za hlađenje uništeni su u nuklearnoj centrali Fukušima i radioaktivni materijal je iscureo. Više od 160.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove
 
Tužioci u četiri tužbe, od kojih su mnogi još uvek raseljeni u Fukušimi i van nje, tražili su kompenzaciju za gubitak sredstava za život i zajednice zbog katastrofe.
 
Tužbe protiv vlade i operatera elektrane Tokio elektrik pauver kompani holdings (Tokio Electric Pover Company Holdings - TEPCO) prvobitno su podnete odvojeno u Fukušimi i u još tri prefekture gde su podnosioci tužbi bili evakuisani.
 
Sve osim jedne presude nižeg suda potvrdile su njihove zahteve i priznale odgovornost države. Trenutno je samo TEPCO u obavezi da pokrije štetu od više pd 1,4 milijarde jena (9,5 miliona evra).
 
Spor je bio usredsređen na to da li je vlada mogla da predvidi rizik od ogromnog cunamija na osnovu izveštaja o predviđanju cunamija i da li je nesreća mogla biti izbegnuta da je vlada naredila TEPCO-u da preduzme mere predostrožnosti.
 
Vlada je tada navela da izveštaj nije pouzdan i da je nesreća bila neizbežna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet