Slovenija će predložiti da se status kandidata za EU dodeli Bosni i Hercegovini

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će na na samitu Evropske unije (EU) naredne nedelje predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodeli i Bosni i Hercegovini (BiH).
Slovenija će predložiti da se status kandidata za EU dodeli Bosni i Hercegovini
Foto: Pixabay
Završavajući dvodnevnu "posetu upoznavanja" s institucijama u Briselu, tokom koje je razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a onda i predsednikom Europskog saveta Šarlom Mišelom, novi slovenački premijer je u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive, prenosi Hina.

Golob je izjavio da što se tiče predloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidata dobije i BiH realnost je takva da to može sprečiti i jedna jedina članica, ali da se nada da će "pobediti razum".

"Nadam se da će pobediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrednostima", rekao je Golob.
 
Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvo u EU Šarlu Mišelu uputio predsednik Slovenije Borut Pahor.
 
U pismu se Pahor zauzeo za dodelu statusa kandidata u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uslova, utvrdivši da bi to u BiH ojačalo proevropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države evropskim normama.
 
Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldaviji ostane izvan fokusa EU.
  • Ljubomir

    18.06.2022 19:48
    Pa naravno
    Normalno je da će predložiti kada su većini Slovenaca očevi iz BiH koji su radili u Sloveniji.
  • Обсервер

    18.06.2022 12:37
    Добронамерни.....
    Па ти Словенци, неки добронамерни људи, ено пре двадесетак година се противуставно, одцепили од матице Државе. Додуше, као прелетачи су имали више матица Држава. Високи политички морал је на сцени. Још нису платили за убиства регрута, а мој им је савет, да експресно почну да уче руски језик !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.