Evropa počela da troši zalihe gasa predviđene za zimu

Smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije primoralo je Evropu da koristi zalihe pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, piše Blumberg.
Evropa počela da troši zalihe gasa predviđene za zimu
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako se navodi, pad isporuke pogodio je Francusku, Italiju, Austriju i Nemačku zbog odluke Gasproma da obustavi rad Simens gasnih turbina zbog problema sa njihovom popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale su prvi put od sredine aprila.

Prema poslednjim podacima, dodaje se u tekstu, rezerve su smanjene za jedan procentni poen, iako se gas obično ubrizgava samo tokom letnjeg perioda, a primljene količine se čuvaju do vrhunca zimske sezone.
 
Prema pesimističkoj prognozi Vood Mackenzie Ltd, u slučaju potpunog gašenja Severnog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila EU do početka grejne sezone, a u tom slučaju goriva će nestati do januara.
 
Gasprom je početkom nedelje saopštio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći da isporučuje gas preko Severnog toka u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.
 
Zbog kašnjenja u remontu agregata nemačke kompanije Simens, na stanici mogu da se koriste samo tri gasne kompresorske jedinice, a kako navodi Blumberg, ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vrati nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.
  • @Neoplanta

    19.06.2022 17:30
    "Ruska gubernija", "majčica Rusija" - kakve otrcane propagandne fraze. Nedostaje još "imperija zla" i priča kako ljudi stoje u redu da bi kupili raženi hleb ili podelili flašu votke, deci koja potkazuju roditelje, zabrani odlaska u crkvu... Svet se menja i 21 vek je odmakao. Ako neko već osudjuje Ruse mogao bi da smisli nešto originalnije.
  • Neoplanta

    19.06.2022 16:17
    Zluradi komentatori, mucnite glavom, ako je EU u problemu, razmislite koliko ce tek ruska gubernija (Srbija) biti u problemu!
    Ako Rusija prekine gas Evropi, kako mislite da ce gas stizati do Srbije?
    Srbiju ce grejati ljubav prema majcici Rusiji?


  • Vasa

    19.06.2022 13:52
    Na zimu neka sede po coskovima stanova i kuca, tamo ima 90 stepeni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet