VIDEO: U Nemačkoj skandal zbog slike izraelskog vojnika sa svinjskom njuškom

Smotra likovne umetnosti "Dokumenta u Kaselu" našla se na udaru kritika zbog prikazanih antisemitskih dela, a jedan središnji rad je prekriven dok se ne reši nastali sukob.
"Mislimo da je krajnje vreme da se u sklopu 'Dokumenta' povede rasprava i da umetnici sami kažu u kom kontekstu su ova dela nastala, a da vođstvo izložbe objasni zašto su ta dela naišla na kritiku", saopštio je u utorak Međunarodni odbor Aušvic.
Delo indonežanskog umetničkog tima "Taring Padi" pod nazivom "People Justice" nakon višestruke je kritike, kako od jevrejskih udruženja tako i od nemačke politike, između ostalih i nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera i državne srekretarke za kulturu Klaudije Rot, prekriveno.
Na platnu velikih dimenzija između ostalog je prikazan i jedan vojnik sa svinjskom njuškom, Davidovom zvezdom i kacigom na kojoj stoji natpis Mosad (Izraelska tajna služba).
 
Izraelska ambasada u Berlinu je objavila kako pojedina dela izložena na izložbi podsećaju na propagandu Gebelsa.
 
 
Umetnički tim se izvinio i objasnio kako se radi o kritici diktature bivšeg indonežanskog predsednika Suharta.
 
"Instalacija je deo kampanje protiv militarizma i nasilja tokom vojne diktature u Indoneziji čije se posledice osećaju i danas", objasnio je umetnički kolektiv, ne pojašnjavajući koja je veza Davidove zvezde i Mosada sa diktaturom u Indoneziji.
 
Prijava zbog širenja mržnje
 
Predsednik Nemačko-izraelskog društva i bivši zastupnik grupe Zeleni Volker Bek pri državnom tužilaštvu u Kaselu podneo je prijavu zbog širenja nacionalne i verske mržnje.
 
Desno populistička Alternativa za Nemačku u parlamentu savezne pokrajine Hesen zatražila je zatvaranje ovogodišnje izložbe.
 
Grupa kustosa Ruangrupa već se nekoliko meseci nalazi na udaru kritika javnosti zbog toga što je na "Dokumentu" pozvala organizacije, između ostalog s Palestinskih područja, koje dovode u pitanje egzistenciju Izraela kao i organizacije koje podržavaju bojkot Izraela.
 
Ruangrupa je prvo najavila organizaciju okruglog stola na kojem bi se raspravljalo o optužbama, ali je okrugli sto u poslednjem trenutku otkazan.
  • s

    22.06.2022 10:13
    Nacin na koji tretiraju Palestince, Izraelske vojnike i ne cini ljudima, tako da slika ima smisla.
  • Zemlja čudesa

    22.06.2022 08:20
    spin
    Klasično spinovanje... Najveći problem je to što je vojnik prikazan sa svinjskom njuškom, a nevažne činjenice su to što Izrael vrši genocid nad Palestincima i zavodi diktaturu na Bliskom istoku pod patronatom SAD - što je i bilo kritikovano ovom slikom? Važna je forma, nebitna suština?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.