Finska kaže: Spremni smo da ratujemo protiv Rusije ako nas napadne

Finska se decenijama priprema na ruski napad i pružila bi snažan otpor ako do toga dođe, rekao je prvi čovek finskih vojnih snaga.
Finska kaže: Spremni smo da ratujemo protiv Rusije ako nas napadne
Foto: Pixabay
Ova skandinavska zemlja je izgradila veliki arsenal oružja. Ali osim vojne opreme, general Timo Kivinen kaže da je ključan faktor to što bi u slučaju napada Finci bili motivisani da se bore.
"Najvažnija linija odbrane je ona između ušiju, kao što to rat u Ukrajini upravo dokazuje", rekao je Kivinen u intervjuu.
Finska je 40-ih godina prošlog veka dva puta ratovala protiv svog istočnog suseda s kojim deli 1.300 kilometara dugu granicu.
 
Zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da izvrši invaziju kao na Ukrajinu, neutralna Finska je podnela zahtev za članstvo u NATO.
 
"Sistemski smo razvijali svoju vojnu odbranu za ovakvu vrstu rata koji se događa u Ukrajini, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oružanih i vazdušnih snaga", rekao je Kivinen.
 
On je dodao da je Ukrajina težak zalogaj (za Rusiju), a isto to bi bila i Finska."
 
Oko 100.000 Finaca ubijeno je tokom dva rata koje je Finska vodila protiv Sovjetskog Saveza i izgubila je desetinu teritorije.
 
Nacija od 5,5 miliona stanovnika ima ratnu vojnu snagu od oko 280.000 vojnika s 870.000 uvežbanih rezervista. Vojni rok za muškarce nije ukinut, što je slučaj u mnogim zapadnim zemljama.
 
Finska troši dva odsto svog BDP-a na odbranu, što je nivo viši od mnogih država članica NATO-a. Ova država naručuje četiri nova ratna broda, kao i 64 američka F-35 borbena aviona. Takođe, planira da naruči do 2.000 dronova, protivvazdušnu opremu i gradi ograde na granici s Rusijom.
 
Oko 82 odsto ispitanika koji su 18. maja odgovarali u anketi za ministarstvo odbrane, reklo je da bi bili voljni da učestvuju u nacionalnoj odbrani ako Finska bude napadnuta.
  • Moreeee!

    24.06.2022 20:10
    Koliko ja vidim, od silne Rusije nije ostalo mnogo! Da nemaju atomsko oruzje, bili bi pregazeni za dva dana! Posle ceriri meseca rata u Ukrajini, napreduju na jedvite jade, jedino sto im preostaje je da upregnu lajavce Lavrova, Medvedeva i onu ostrokondju Zaharovu, da svakodnevno prete zapadu! Kakva Finska!? Da je napadnu, dobili bi po usima samo tako! To vam je kao onaj mali pas, koji laje do iznemoglosti, znajuci da mu to jedino preostaje!
  • trebor

    24.06.2022 13:20
    tri.jabuke@gmail.com
    Ne postoji velesila kojoj treba samo hoš parće nećije zemlje ili kulture (pa da se za uvek povuće) i nema najmanjeg plemena ili državice, koje se ne bi branila, kad več postoji...samo ljudska mašta može da vidi nebo zeleno, a travu plavo...
  • @Novosadjanka

    24.06.2022 10:42
    Finci su ih vec stamburali dok su ovi bili i jaci i veci kao SSSR. Cak ih i siromasna Ukrajina bije po usima. Samo neka tamane ruske komuniste, da se iskompleksirani botoksovani KGB patuljak vrati tamo odakle je dosao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.