Amerikanci imaju pravo da nose oružje van kuće

Vrhovni sud Sjedinjenih Država jasno je prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma.
Amerikanci imaju pravo da nose oružje van kuće
Foto: Pixabay
Šest konzervativnih sudija preglasalo je trojicu progresivnih kolega i poništilo zakon države Njujork, donesen pre više od 100 godina kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja.
Odluka je donesena u vreme kada su stanovnici Sjedinjenih Država šokirani nizom smrtonosnih napada među kojima je i počinjen 24. maja u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dve učiteljice, što je podstaklo inače republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.
"Duboko sam razočaran", objavio je demokratski predsednik Džozef Bajden i izrazio žaljenje zbog odluke koja "ide u suprotnom smeru" i koja "sve nas treba da zabrinjava".
 
Guvernerka Njujorka, demokratkinja Kathy Hochul je osudila odluku koja je "sramotna u vreme kada nacija osveštava nasilje vatrenim oružjem".
 
Uticajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je "veliku pobedu" i "prekretnicu" koja je "rezultat decenija borbe". U državi Njujork zakonom iz 1913. državljani koji žele da nose oružje moraju da dobiju dozvolu lokalnih vlasti pri čemu moraju da dokažu da su prisiljeni da se brane, zbog posla koji rade ili pretnje.
 
Prema odluci Vrhovnog suda sada takve dokaze više neće morati da podnose.
 
Zakon su osporile dve osobe vlasnici vatrenog oružja kojima su njujorške vlasti odbile da daju dozvolu, a pomogla im je NRA koja snažno zagovara doslednu primenu drugog amandmana američkog ustava.
 
Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posedovanje i nošenje oružja. Odluka Vrhovnog suda potvrđuje pravo "nošenja vatrenog oružja izvan doma".
 
"Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između doma i javnog mesta kad je reč o nošenju oružja", napisao je konzervativni sudac Clarence Thomas.
 
SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama. Ove je godine u Sjedinjenim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke skupine Gun Violence Archive koja definiše masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe.
 
U 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem. Gotovo 400 miliona komada oružja bilo je u opticaju među civilima u SAD u 2017, što je 120 komada na 100 osoba, navodi grupa Small Arms Survey.
  • Đorđe

    01.11.2022 15:38
    Amerika
    Zemlja u kojoj je dozvoljeno, citiraću u originalu: "Before a standing army can rule the people must be disarmed; as they are in almost every kingdom in Europe. The supreme power in America cannot enforce unjust laws by the sword; because the whole body of the people are armed, and constitute a force superior to any band of regular troops that can be, on any pretence, raised in the United States"
    Zato doseljenika iz Evrope na ulasku dočeka Kip slobode.
  • Seljak

    24.06.2022 21:29
    ??
    uredjeni divlji zapad. fale indijanci.
  • Miloš M

    24.06.2022 14:46
    Nisu SAD baš Divlji Zapad
    - Da, generalno gledano, Amerikanci imaju pravo da nose oružje - odavno.
    - Nije napisana bitna stvar - da li je reč o dugocevnom ili kratkocevnom oružju ?
    - Za nošenje kratkocevnog oružja sa sobom/uz sebe/na sebi (concealed carry weapon, CCW) je u većini saveznih država potrebna dozvola lokalne policije. Razlike u zakonu medju saveznim državama su znatne i to pravi probleme gradjanima kada prelaze naoružani iz jedne države u drugu.
    - Na 2 linka ispod imate kako je u SAD rešeno prikriveno i otvoreno nošenje vatrenog oružja.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Concealed_carry_in_the_United_States
    https://en.wikipedia.org/wiki/Open_carry_in_the_United_States

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.