Strani mediji: Da li je potreban novi rat na Balkanu da bi region napredovao na putu ka EU?

Atmosfera na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu bila je izuzetno loša, ocenjuje švajcarski list Noje cirher cajtung.
Strani mediji: Da li je potreban novi rat na Balkanu da bi region napredovao na putu ka EU?
Foto: 021.rs
List pita da li je možda potreban novi rat na Balkanu da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
 
U oštrom komentaru skupa EU-Zapadni Balkan, održanog uoči samita EU na kojem su lideri 27 članica odobrili davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, Noje cirher cajtung navodi da su juče u Briselu postojale dve bine, glavna i sporedna.
"Na glavnoj bini raspoloženje je bilo ozbiljno i pomalo patetično: Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata. Jednog dana, ko zna kad, te dve zemlje mogu da postanu članice Unije. To je bila ispravna odluka šefova država ili vlada članica EU, iako to danas nije ništa više od znaka gde se Unija nalazi u ratu Rusije protiv Ukrajine. Na sporednoj bini okupili su se predstavnici šest država Zapadnog Balkana. Atmosfera je tu bila izuzetno loša. Komad se i ovde zvao 'Proširenje Unije', ali se on predugo igra, a albanski premijer Edi Rama naziva ga 'Čekajući Godoa'", piše švajcarski list.
 
Noje cirher cajtung podseća da je, "posle tragedije jugoslovenskih ratova, na koje je EU gledala bespomoćno i uglavnom ravnodušno", na samitu u Solunu 2003. otvorena perspektiva članstva u Uniji državama nastalim raspadom Jugoslavije i Albaniji.
"Slovenija se pridružila Uniji 2004. a Hrvatska 2013. I to je bio kraj. Države članice EU uvek pronalaze izgovore da blokiraju i male korake napred. To najviše zabrinjava u slučaju Makedonije. Ta zemlja, koja je zahvaljujući mudrom rukovodstvu ostala izvan jugoslovenskih ratova i izbegla građanski rat 2001. godine, kandidat je za članstvo u EU od 2005. Od tada je ucenjuju članice EU, prvo Grčka, a sada Bugarska", piše NZZ.
 
List navodi da je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji opisao bugarsku ucenu kao "ozbiljnu primedbu".
 
"To ne znači ništa drugo osim da Severna Makedonija mora da usvoji bugarski pogled na istoriju ako želi da se približi Uniji. To je recept (ruskog predsednika Vladimira) Putina za ophođenje sa komšijama, samo elegantniji, jer nema tenkova", ocenjuje NZZ.
 
Švajcarski list kritikuje i činjenicu da Bosna i Hercegovina, "koja za razliku od Ukrajine nije u ratu već 27 godina", još nije dobila status kandidata i pita "da li je možda potreban novi rat na Balkanu da bi se to promenilo".
 
"Možemo samo da se nadamo da su one dve države koje su bile na glavnoj bini bacile dug i trezven pogled na sporednu binu, jer ono što se tamo dogodilo može biti njihova budućnost", zaključuje NZZ.
 
List Zidojče cajtung govori o zavaravanju Zapadnog Balkana od strane EU, što opisuje kao "direktnu kolateralnu štetu" odluke o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.
 
"Istina je da Ukrajina i Moldavija nikada ne bi tako brzo bile kandidati da nisu bile na čelu rata protiv Rusije. Ali države EU su shvatile da je taj rat usmeren i protiv njih, da je to nastavak bezbrojnih hibridnih napada Rusije na zapadni sistem i opšte dobro u EU, i da status kandidata Ukrajine nije blagonaklon gest u ratu, već čin samoodržanja. Međutim, direktna kolateralna šteta te odluke, zavaravanje država Zapadnog Balkana, pokazuje koliko je ta igra eksplozivna. Ogorčenost i međudržavna rivalstva na Balkanu mogu da eksplodiraju u bilo kom trenutku", navodi nemački list.
 
Nemački Bild navodi da su članice EU "demonstrativno podržale Evropsku komisiju i zahteve iz Istočne Evrope da se pošalje signal nade Ukrajini, koja se tako hrabro bori protiv Putinovih osvajača".
 
"A tema oko koje su se svađali su države Zapadnog Balkana koje se godinama trude oko prijema i koje se sada osećaju prevarenim", dodaje Bild.
 
List Nordvest cajtung opisuje odnos EU prema Zapadnom Balkanu kao "nedostojni teatar" i ocenjuje da Unija, "ako nastavi da se ponaša tako nemarno, rizikuje da izgubi strateški važne zemlje u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi".
  • Mastodont

    25.06.2022 17:30
    @Nidza

    Koliko ja vidim sever Srbije vam je puka sirotinja, pa svi bežite glavom bez obzira ovamo u Vojvodinu...
  • Mirko

    25.06.2022 13:33
    @Nidza: Ne vidim ništa loše.
    To je samo mišljenje.
    Ne znam zbog čega si se uvredio.
  • Nidza

    25.06.2022 10:55
    Mirko @ Jedino to pitanje ne postoji, resetovali smo Sever Srbije na startnu poziciju i to vam je to. SVA ostala pitanja su otvorena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet