Bajden: Vrhovni sud oduzeo već priznato pravo američkom narodu

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je, povodom poništavanja presude kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi, da je sud američkom narodu oduzeo već priznato ustavno pravo.
"Danas je vrlo tužan trenutak. Vrhovni sud SAD je danas izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu, koje je već priznao. Nije ga ograničio, prosto su ga oduzeli. To nikada nije urađeno sa nekim pravom koje je važno tolikom broju Amerikanaca. Ali oni su to učinili", rekao je Bajden.
On je dodao da je sada oborena presuda o takozvanoj odluci "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u celoj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa lekarom donesu odluku bez uticaja politike.
Bajden je naveo da je presuda bila ustavni princip donet uz širok nacionalni konsenzus, koji su poštovale sudije imenovane od demokratskih i republikanskih predsednika.
 
On je rekao da je sud vratio Ameriku unazad za 150 godina, ali da to ne znači da je "borba gotova" i dodao da je jedini način da se zaštiti pravo žena na izbor da ga Kongres "vrati usvajanjem federalnog zakona".
 
Bajden je pozvao glasače u SAD da se postaraju da se "njihov glas čuje" na predstojećim izborima ove jeseni.
  • Vlada

    25.06.2022 19:21
    @Nikola

    Fetus nije ljudsko biće. A svako ljudsko biće ima puno pravo na samoodbranu od stvorenja koja bi da mu ograniče telesnu autonomiju. Na svaki način.
  • Nikola

    25.06.2022 10:35
    Bojan @ Nijedno ljudsko bice nema pravo da ubije nijedno drugo ljudsko bice. Posebno kad je apsolutno nemocno. Licence to Kill ce biti ukinuta u bar 55% americkih drzava. Ovo je najlepsa moguca vest u poslednjih 50 godina.
  • Bojan

    25.06.2022 09:35
    Sale
    Trenutno, Zakon Roe vs Wade, omogucavao je da zena kad god se njoj svidi ode kod doktora i kaze da hoce abortus... bez ikakvog razloga... bez ikakve procedure, jednostavno tako odluci..


    To i jeste ženino pravo, šta ti nije jasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.