Protesti širom SAD zbog odluke o ukidanju ustavnog prava na abortus, klinike otkazuju termine

Ispred zgrade Saveznog suda u Hjustonu, i gradovima širom SAD, okupili su se građani u znak protesta zbog odluke Vrhovnog suda SAD da ukine ustavno pravo na abortus.
Protesti širom SAD zbog odluke o ukidanju ustavnog prava na abortus, klinike otkazuju termine
Foto: FoNet/AP
Više od 200 ljudi okupilo se na protestu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus, čime je prekid trudnoće bio legalizovan na celoj teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Rojters.
Odlukom za koju je glasalo šestoro sudija, a protiv bilo troje - sud je podržao zakon držve Misisipi, koji zabranjuje abortus nakon 15. nedelje.
Teksas je jedna od 13 saveznih država koje su već usvojile takozvane zakone o pokretanju koji zabranjuju ili ozbiljno ograničavaju abortus u roku od 30 dana nakon što je poništena presuda Rou protiv Vejda.
 
Protesti se održavaju i u drugim mestima širom SAD. Kako javljaju američki mediji, u glavnom gradu Arizone, Feniksu, policija je ispalila suzavac na demonstrante, dok je zbog protesta u Los Anđelesu bio blokiran saobraćaj na auto-putu.
 
Demonstranti su se okupili i u Njujorku, Čikagu, Ostinu, Nešvilu, Kanzas Sitiju, Majamiju, Nju Orleansu, Detroitu, Oklahomi i drugim gradovima, prenosi Gardijan.
 
U znak solidarnosti, protesti su održani i u Londonu i Berlinu. Američki mediji javljaju da su pojedine klinike koje obavljaju abortus, odmah nakon odluke suda, ženama otkazale zakazane termine i "pauzirale" rad.
 
Inače, radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.
 
Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da posle odluke Vrhovnog suda SAD da su zdravlje i život američkih žena u opasnosti.
 
"Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući posle presude, dodajući da je ona vraća Ameriku 150 godina unazad.
 
Pozvao je birače da pošalju svoje predstavnike u Kongres SAD koji će raditi da kodifikuje pravo na abortus u obliku federalnog zakona.
 
Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.
  • Telo

    26.06.2022 16:22
    @Mrkela
    U periodu do kada se abortusi izvršavaju to “malo živo biće” je jednako živo koliko i kolonija bakterija ili tumor, ne vidim da se nešto zalažete protiv antibiotika, hemoterapije ili operacije raka, samo vam je bitno da terate neželjenu decu da se rađaju i posle odrastaju u bednim uslovima gde ih mrze roditelji, sistem ili oba najčešće
  • /

    26.06.2022 00:05
    /
    ko ce biti protiv abortusa-srbi

    za to vreme im se deca po splavovima.....
    a kondomi se sklanjaju sa rafova.

    djindjic je i njih postavio na vidna mesta pumpi i prodavnica
  • mojetelo, mojizbor?

    25.06.2022 23:32
    Težak problem…
    Stav po ovom pitanju je duboko utemeljen u sistemima vrednosti pojedinaca i teško se može promeniti.
    Žene koje zaista neće dete otarasiće ga se već nekako. Pre legalizovanja veštačkog pobačaja bilo je mnogo više povređivanja trudnica zbog nepravilno izvedenog abortusa ili su u istu svrhu korištene nekakve neproverene bapske procedure, pa i lekovi i hemikalije koje su imale teške posledice, a često je bilo i čedomorstvo.
    Putem legalnog abortusa žene se mogu brzo i relativno lako rešiti svoje neželjene dece i pre njihovog rođenja, što im svakako olakšava život.
    Međutim, ovo je samo jedna strana medalje. Ko je sagledao situaciju iz oba ugla, neka donese odluku koju smatra ispravnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.