Danska uvodi porez na CO2

Danski parlament usvojio je novi porez na CO2, najviši u Evropi, koji će plaćati kompanije u evropskom sistemu trgovine dozvolama za emisiju štetnih gasova i one van njega, objavila je vlada.
Danska uvodi porez na CO2
Foto: Pixabay
Vlada novi porez smatra ključnim za ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja gasova sa efektom staklene bašte do 2030. za 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine.
"To je daleko najveći pojedinačni doprinos dosad smanjenju emisije do 2030", naglasio je ministar za poreze Jele Brus.
Do kraja decenije kompanije u evropskom sistemu trgovine dozvolama plaćaće za emitovanje tone ugljen-dioksida 1.125 danskih kruna. Iznos će se sastojati od 375 kruna poreza i od prognozirane cene dozvole za emisiju tone ugljen-dioksida u 2030. od 750 kruna.
 
Kompanije koje u proizvodnji koriste minerale, poput proizvođača cementa Aalborga Portlanda, najvećeg zagađivača među kompanijama u Danskoj, plaćaće povrh cene dozvole porez od samo 125 kruna kako bi se sprečio odlazak proizvodnje u inostranstvo, objavila je vlada. 
 
Kompanije van sistema trgovine dozvolama plaćaće porez od 750 kruna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.