Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Ejupa Ganića i još devet osoba, koje se terete da su 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napali kolonu bivše JNA.
Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj
Foto: Pixabay
Osim Ganića, optužnica je potvrđena protiv Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.
Tužilaštvo BiH tereti optužene da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN. 
Terete se i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima i da su pomagali počiniocima posle izvršenog zločina.
 
Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.
 
Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.
  • Nele

    28.06.2022 06:51
    Čudo
    Čudo da su uopšte i podigli, ali bar nešto. Nažalost pravde nema za Srbe, nedavno sam slušao statistiku iz Haga, okvirno oko 200 srba osuđeno, 1 musliman, i 4 hrvata....pa ko pobi onih 28.000 srba u BIH, sami sebe ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet