Ruska Duma odobrila drugo čitanje zakona koji omogućava zabranu stranih medija

Ruska Duma odobrila je danas drugo čitanje predloga zakona koji bi omogućio zabranu stranih medija.
Ruska Duma odobrila drugo čitanje zakona koji omogućava zabranu stranih medija
Foto: Pixabay
Predlog mora da prođe i treće čitanje, nakon čega treba da ga izglasa gornji dom parlamenta pre nego što ga potpiše predsednik Vladimir Putin.
Rusija se proteklih meseci više puta žalila da su Zapadne zemlje neprikladno zabranile rad ruskim medijima i njihovim novinarima uskratile vize.
Ruska državna agencija RIA Novosti javila je da je predlogom zakona predviđeno i ovlašćenje državnog tužioca da ukine registraciju medijima koji šire "ilegalne, opasne, nepouzdane informacije od javnog značaja, ili informacije koje pokazuju jasno nepoštovanje društva, države i ustava Ruske Federacije, kao i informacije sa ciljem da se diskredituje ruska vojska".
 
Mnogi strani mediji obustavili su, ili ograničili rad u Rusiji nakon što je u martu izglasan zakon kojim se za izveštavanje okarakterisano kao diskreditujuće po rusku vojsku predviđa zatvorska kazna do 15 godina.
 
Od početka napada na Ukrajinu, mnogi ruski nezavisni mediji, poput radija Eho Moskve i lista Nova gazeta, prestali su sa radom.
  • Sofija

    30.06.2022 06:57
    Pametno.sta su od nas napravili strani mediji,ziveli smo to iskustvo.
  • Dusan Dzigurski

    29.06.2022 21:40
    Putko
    Putin ce do kraja biti gori vladar nego sto je to bio Staljin. Katastrofa od politicara, unistava svoju zemlju a misli da radi velike stvari. Evo danas su u NATO usle Svedska i Finska, zemlje koje su decenijama bile neutralne i koje nikada ne bi ni usle u taj savez da nije Rusa. A ima jos zemalja koje jedva cekaju da uskoce u NATO i to sve zbog Ruja. Genijalni Putin je zeleo da rasturi i razjedini NATO a samo ih je ojacao. Radi kao i nasi politicari, narocito oni koji su pre tridesetak godina poceli sa projektom "Velika Srbija", time se vode i danas a Srbija sve manja i sve slabija.
  • Zemlja čudesa

    29.06.2022 21:01
    Putinov diktatorski režim zabranjuje rad stranih novinara? Uopšte nisu demokrate kao oni sa Zapada koji su zabranili rad ruskih novinara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.