Gutereš: Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa klimatskih akcija

Klimatska akcija treba da bude glavni prioritet za sve države širom sveta uprkos novonastalim regionalnim sukobima, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u intervjuu za Gardijan.
 Gutereš: Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa klimatskih akcija
Foto: Pixabay

"Zabrinjavajuće je to što je rat u Ukrajini skrenuo pažnju sa klimatskih akcija. Moramo da učinimo sve što možemo da ponovo postavimo pitanje klime kao najvažnije pitanje u našoj zajedničkoj agendi", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je istakao da ga posebno zabrinjava rastuća nejednakost izmedju severa i juga.
 
"Nejednakosti i dalje rastu unutar zemalja, ali sada rastu na moralno neprihvatljiv način između severa i juga i to stvara podelu koja može biti veoma opasna sa stanovišta mira i bezbednosti", rekao je Gutereš.
Komentarišući planove nekih članica EU da povećaju upotrebu uglja nakon sankcija protiv ruskih energetskih resursa, generalni sekretar UN je rekao da se nada da će evropske države dugoročno održati svoja obećanja protiv zagađenja.
 
"Ugalj je neprijatelj broj jedan klimatskih akcija. Nadam se da će periodi u kojima će neke države sagorevati više uglja biti veoma kratki", rekao je on.
  • Realista

    03.07.2022 06:53
    Selo gori a baba se češlja
    Meni je više zabrinjavajuće što je na čelu UN-a besmislen lik poput Antonija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet