Džamija u Berlinu okačila zastavu duginih boja

Džamija u Berlinu postala je prva u Nemačkoj koja je okačila zastavu duginih boja u znak podrške LGBT zajednici uoči Parade ponosa kasnije u julu.
Džamija Ibn Rušd-Gete u središnjoj četvrti Moabit razvila je zastavu uoči molitve petkom pred manjom publikom. Tu je bio i berlinski senator za kulturu Klaus Lederer. 
Prisutni su nosili nalepnice duginih boja na kojima je pisalo "Ljubav je halal (dozvoljena)". Džamija osnovana pre pet godina jedina je nemačka samoproglašena liberalna džamija i omogućuje muškarcima i ženama da se mole zajedno, a otvorena je i za LGBT vernike.
Mo El-Ketab, jedan od šestorice imama u džamiji, rekao je da želi da ta džamija pruži "sigurno mesto za ljude koji su drugačiji, kako bi i oni mogli da iskuse duhovnu stranu svojih života". 
 
"Nadam se da će i mnoge druge džamije istaći zastavu na ovaj način ili postaviti druge pozitivne znake za LGBT zajednicu", rekao je.
 
Ovaj mesec će se u Berlinu održati dva velika događaja u znak podrške LGBT zajednici - lezbejski i gej festival 16. i 17. jula i Parada ponosa u Berlinu poznata kao "Christopher Street Day" (CSD) 23. jula.
 
Mark-Erik Lejman, član odbora CSD-a, rekao je da je isticanje zastave "neverovatno snažan znak" i da je "zaista važno" pronaći prostor za religiju u LGBT zajednicama. 
 
"I kvir osobe mogu biti religiozne i verovati u Boga. Ne bi trebalo da govorimo samo o sigurnim prostorima u barovima i klubovima u Berlinu, moramo razgovarati i o sigurnim prostorima u verskim objektima", rekao je. 
  • Predrag

    03.07.2022 11:04
    Može, ali...
    Muslimani mogu biti poslednji bastion odbrane od zapadne pošasti ali ne u Berlinu i na zapadu, već u Saudijskoj Arabiji...
  • Sabit Memedoski

    03.07.2022 09:58
    Sabit Memedoski
    Od ovoga IZSrbije mora pod hitno dase,ogradi! Ljubav je halal ali ne i prema istopolnom bicu u smislu,imati seksualne odnose,itd! Toje HARAM!!! Tako pise u Kuranu!!!
  • Mustafa

    03.07.2022 09:31
    Mustafa
    A ja mislio dasu muslimani poslednji bastion odbrane od zapadne posasti?! Ono u petak na dzumu ispadose veci od najvecih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.