VIDEO: Ekološki aktivisti se zalepili za sliku u Nacionalnoj galeriji u Londonu

Dvoje ekoloških aktivista iz pokreta "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) prekrili su poznatu sliku u Nacionalnoj galeriji u Londonu slikom na kojoj je idilični pejzaš masakriran fosilnim gorivom.
Oni su se zatim zalepili za okvir slike.
Dvoje članova organizacije koja se zalaže za neposredni prekid svakog novog naftnog ili gasnog projekta zalepili su se za okvir slike britanskog slikara Džona Konstebla iz 1821. koja predstavlja kola na engleskom selu kako prelaze potok.
Pre nego što su se zalepili za okvir oni su prekrili delo novom verzijom gde je put umesto reke i avioni na nebu.
 
"Ova košmarna scena pokazuje kako će nafta uništiti naše selo", navela je organizacija "Just Stop Oil" u saopštenju.
 
 
U tekstu se navode reči Hane Hant, 23-ogodišnje studentkinje psihologije u Brajtonu, koja je rekla da se aktivirala zbog 40 novih vladinih projekata sa fosilnom energijom, što je podatak koji često navode ekološke organizacije.
 
"Ova slika delo je našeg nasleđa ali nije važnija od 3,5 milijardi muškaraca, žena i dece koji su već u opasnosti zbog klimatske krize", rekao je 22-ogodišnji Eben Lazarus, student muzike.
 
Dvoje aktivista nisu uhapšeni.
 
Ta organizacija je sprovela nekoliko sličnih akcija prošle nedelje kada su se aktivisti lepili za okvire čuvenih slika u Londonu, Mančesteru i Glazgovu.
 
U nedelju su aktivisti nakratko upali na pistu tokom trke Formule 1 za Velike nagradu Velike Britanije u Silvertonu.
 
Krajem juna nezavisni izveštaj je ukazao na velike propuste u strategiji Londona za dostizanje svojih klimatskih ciljeva dok se zemlja obavezala da dostigne ugljeničku neutralnost 2050.
 
Od početka rata u Ukrajini vlada je revidirala svoju energetsku strategiju, jačanjem izvora energije iz nuklearnih pogona, vetra i sunca ali takođe i fosilnih goriva u Severnom moru da bi povećala bezbednost snabdevanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.