Letonija vraća obavezni vojni rok

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks najavio je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u zemlji usred tenzija sa susednom Rusijom i rata u Ukrajini.
"Istovremeno, nemamo razloga da verujemo da će Rusija promeniti svoje ponašanje", rekao je Pabriks novinarima.
Služenje vojnog roka trebalo bi da bude vraćeno 2023. godine i odnosiće se samo na muškarce.
Letonija je odustala od obaveznog vojnog roka nakon ulaska u NATO. Od 2007. vojsku ove baltičke zemlje i članice Evropske unije čine profesionalni vojnici i dobrovoljci Nacionalne garde koji služe u pešadiji vikendom i honorarno.
 
Zemlja koja ima manje od dva miliona stanovnika i koja se graniči sa Belorusijom i Rusijom, ima 7.500 vojnika u aktivnoj službi i pripadnika Nacionalne garde, uz podršku 1.500 vojnika NATO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.