U Argentini 19 oficira osuđeno na doživotne robije za vreme diktature, među žrtvama i trudnice

Argentinski sud osudio je 19 bivših pripadnika vojske i policije na doživotni zatvor za zločine počinjene tokom diktature od 1976. do 1983. godine.
Zločini su počinjeni u vojnom kompleksu u Kampo de Majo nad 350 ljudi, uključujući trudnice i zaposlene u nemačkoj multinacionalnoj kompaniji "Mercedes Benz".
Čitanje jednoglasne presude optuženi su pratili video-linkom dok je sudnica bila puna ljudi bliskih žrtvama i članova organizacija za ljudska prava.
Među 350 žrtava bilo je 14 trudnica čija su deca oteta odmah po rođenju. U Kampo de Majo je postojalo tajno porodilište u kome su se trudnice u zatvoru porađale u nehumanim uslovima, a zatim nestajale.
 
Organizacija Baka sa Majskog trga tvrdi da je oko 400 dece rođeno u zatočeništvu tokom diktature i nezakonito predato drugim ljudima. Od njih 130 je saznalo svoje pravo poreklo.
 
Među žrtvama su brojni radnici i sindikalni poverenici fabrika koje se nalaze u industrijskoj zoni na severu Buenos Ajresa, među kojima i zaposleni u fabrikama automobila "Mercedes Benz" i američkog "Forda".
 
Sudski proces je počeo 2019. godine i uglavnom je vođen na daljinu zbog pandemije kovida19. Na početku procesa bilo je 22 optuženih, ali su dvojica umrla tokom suđenja. Većina je već osuđena u drugim suđenjima za zločine protiv čovečnosti.
 
Bivši general Santjago Riveros (98) najviši je oficir koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Riveros je ranije osuđen na još jednu doživotnu kaznu, zajedno sa još trojicom vojnika, zbog "letova smrti", odnosno bacanja drogiranih zatočenika u more iz aviona koji su poleteli iz vojnog kompleksa Kampo de Majo.
 
Bivši predsednik vojne hunte Rejnaldo Binjone, bivši komandant te kasarne, koji je preminuo 2018. godine, već je osuđen za zločine koji su tamo počinjeni.
 
Nakon ukidanja zakona o amnestiji 2006. godine izrečeno je 278 presuda za zločine protiv čovečnosti počinjenih širom zemlje, a osuđeno je 1.070 osoba, od kojih mnogi na doživotne zatvorske kazne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet