Novinar BHRT-a Elvir Bucalo nazvao ćirilicu hijeroglifima

Novinar Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) Elvir Bucalo nazvao je danas ćirilično pismo "hijeroglifima" i izazvao niz reakcija javnosti i kod političara iz Republike Srpske.
Novinar BHRT-a Elvir Bucalo nazvao ćirilicu hijeroglifima
Foto: Pixabay

"Za one koji nisu mogli pročitati ove 'hijeroglife', ja ću vam pročitati - BHT1 uživo", rekao je Bucalo, na početku te emisije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je Bucalo demonstrirao "kako izgleda suživot u BiH".
 
Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar već bio suspendovan.
"Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH", naveo je on na svom Tviter nalogu.
 
Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHRT-u.
 
"Ovim teškim ispadom se još jednom potvrđuje da je ovaj 'javni servis' neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi", navela je Pekić.
 
Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za Bucala.
 
Pekić je dalje rekla da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a "ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu".
 
"Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban", naglasila je Pekić.
 
Predsednik Upravog odbora BHRT-a je Rajko Radovanović i na tu funkciju ga je imenovao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Teme

BiH
  • Обсервер

    09.07.2022 11:08
    "Новинар"
    Не зна он ни шта су хијероглифи, а на овај начин је хтео да изрази понижење ћирилице и корисника ћирилице. Ја бих волео да познајем и пишем арапско писмо, не би ми било сувише.
  • MileBukovac

    09.07.2022 10:58
    Meša Selimović
    Најзамршенији људи на свијету.
    Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама.
    До јуче смо били оно што данас хоћемо да заборавимо.
    Али нисмо постали ни нешто друго.
    Стали смо на пола пута, забезекнути.
    Не можемо више никуд.
    Отргнути смо, а нисмо прихваћени.
    Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.С нејасним осјећањем стида због поријекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напријед, зато задржавамо вријеме, у страху од ма каквог ријешења.
    Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мрзњом.
    Хтјели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо.
    Несрећа је што смо завољели ову своју мртвају и нећемо из ње.
  • Mitke83

    09.07.2022 08:33
    Treba uvesti bosnjacki jezik svuda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.