Kanada vraća turbinu za Severni tok, Ukrajina duboko razočarana

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su danas "duboku razočaranost" odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu turbinu za gasovod Severni tok.
Ministarstvo energetike pozivalo je kanadsku administraciju da povuče odluku i da povratak turbine znači "navođenje sankcija protiv Moskve u skladu sa željama Rusije", prenosi Radio slobodna Evropa.
Nešto ranije je kanadska administracija saopštila da će dozvoliti isporuku opreme u Nemačku koja je od ključne važnosti za rad gasovoda Severni tok iz Rusije ka Evropi.
Rusija je prošlog meseca navela da je problem vraćanja turbine, koju nemački Simens servisira u Kanadi, razlog za smanjen protok gasa na 40 odsto kapaciteta do Nemačke.
 
Pošto je Gasprom naveo da je smanjen protoka gasa, kompanija Simens je saopštila da nije u mogućnosti da vrati turbinu koja napaja kompresorsku stanicu gasovoda bez informacija o tome do kada.
 
Kremlj je u petak saopštio da će povećati isporuke gasa Evropi ako se turbina vrati. Simens je danas rekao da radi na tome da turbina stigne do gasovoda Severni tok što je pre moguće.
 
Portparol nemačke vlade rekao je da Berlin pozdravlja "odluku kanadskih prijatelja i saveznika".
 
Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli saopštila je u subotu da Kanada podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da neće popustiti u pritiscima ruskog režima.
  • Leon

    11.07.2022 23:37
    A jel
    Ukrajina razočarana jer će Nemci (oni koji ih najviše podržavaju) dobiti gas da se ne smrzavaju :D
  • Vlada

    10.07.2022 21:26
    Prc...sta bi ovo Zeleni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet