Stejt department: SAD nikada neće zaboraviti žrtve Srebrenice

Stejt department saopštio je večeras da SAD neće nikada zaboraviti žrtve Srebrenice i da godišnjica genocida treba da služi kao podsetnik na potrebu nastavka traganja za nestalima.
Stejt department: SAD nikada neće zaboraviti žrtve Srebrenice
Foto: FoNet/AP
"Na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, svečano oplakujemo žrtve. Ova godišnjica treba da služi kao podsetnik na potrebu da se nastavi traganje za nestalima, borba za istinu, podrška preživelima i traženje pravde za žrtve", navodi se u saopštenju koje je preneo portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs.
Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti žrtvama - više od 8.000 muškaraca i dečaka koji su ubijeni u julu 1995. godine. SAD to nikada neće zaboraviti, navedeno je u saopštenju.
Stejt department je dodao da će SAD nastaviti da budu uz one koji nastavljaju neumorno da "tragaju za nestalima, bore se za istinu, podržavaju preživele i traže pravdu istragom i procesuiranjem odgovornih".
 
"Potrebna je hrabrost i snaga da se prevaziđe bol i gubitak, i da se promovišu nada i tolerancija. Duboko smo posvećeni podršci liderima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koji su spremni da preduzmu značajne korake ka pomirenju u potrazi za boljom budućnošću za sve građane", dodaje se u saopštenju.
 
Stejt department naveo je da SAD cene dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i ostaće "nepokolebljiv partner posvećen zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punim evroatlantskim integracijama".
 
U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas je obeležena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.
  • Zare

    12.07.2022 22:23
    Probajte da se setite Hirosime i nagasakija, pa i Drezdena i drugih nemackih gradova koje ste isto sravnili sa zemljom iz osvete iako je Nemacka vec bila na kolenima. Novijoju istorij ne bih da pominjem kao ni starosedeoce severnoamerickog kontinenta.
  • Nd

    12.07.2022 19:07
    Sad
    Vasi zlocini su po citavoj planeti.
  • Обсервер

    12.07.2022 13:26
    Мутиводе
    Па они жале и одржавају културу сећања, као да су они замутили воду на Балкану. Па где би Стејт то учинио ? Само су мека срца, али за жртве на другој страни, ни да писну ? Можда нису објаснили Хрватима и Муслиманима, кад су их гурнули у рат, да се у рату гине на све стране. Изгледа да то нису објаснили ни Украјинцима ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet