Vrućina u Kini topi krovove zgrada i kolovoz

Desetine kineskih gradova peku se na visokim temperaturama, a toplotni talasi tope krovove zgrada i puteve, dok je sparno vreme nateralo ljude u podzemna skloništa.
Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanking - izdalo je crveno upozorenje, najviše u trostepenom sistemu upozorenja na toplotne talase, predviđajući temperature više od 40 stepeni Celzijusa tokom sledeća 24 sata.
Šangaj, koji se još bori sa sporadičnim žarištima kovida19, upozorio je svojih 25 miliona stanovnika da se pripreme za vruće vreme ove nedelje. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana s temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa.
Tone leda po gradu
 
Puno puta deljena fotografija na društvenim mrežama prikazuje tehničara u zaštitnom odelu kako na stanici za testiranje na koronavirus grli metar visok blok leda pored puta.
 
U prostranom parku za divlje životinje u Šangaju osoblje prenosi osam tona leda dnevno samo da rashladi životinje.
 
Moguće i nepogode
 
Kina se ove godine suočava s letom punim kontrasta, s toplotnim talasima i obilnim padavinama koji se izmenjuju pustošeći zemlju. Vlasti su, pozivajući se na klimatske promene, upozorile na moguće vremenske nepogode od sredine jula, tradicionalno najtoplijeg i najkišovitijeg doba godine.
 
Deo kolovoza se podigao
 
U gradu u južnoj pokrajini Đangsi deo kolovoza se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija.
 
Nanking, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim letima, od nedelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa od vazdušnih napada. Ratni bunkeri opremljeni su wifi-jem, knjigama, vodom, čak mikrotalasnim rernama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.
 
Krov muzeja se otopio
 
U Čungkingu, drugom paklenom gradu, krov jednog muzeja bukvalno se otopio, a tradicionalni kineski crepovi pucali su padajući dok je toplota topila katran koji ih je držao spojene. Grad je u ponedeljak objavio crveni alarm.
 
Čungking je rasporedio kamione za prskanje vode kako bi rashladio puteve.
 
Predviđa se da će ove nedelje visoke temperature, vlaga i ultraljubičasto zračenje pogoditi i središnji grad Vuhan, treći pakleni grad.
  • Realista

    12.07.2022 15:27
    samo nečural...
    Pa imaju onaj sladoled koji se ne topi na 300*C pa mogu od njega da prave puteve i krovove...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.