Evropski sud pravde prihvatio tužbu operatora Severnog toka 2 protiv EU

Evropski sud pravde prihvatio je tužbu operatora gasovoda Severni tok 2 protiv propisa EU koja je i državama koje nisu njene članice naložila odvajanje transporta od proizvodnje i distribucije gasa.
Evropski sud pravde prihvatio tužbu operatora Severnog toka 2 protiv EU
Foto: Pixabay

Evropski sud pravde je vratio predmet nižem sudu.

Evropski parlament usvojio je spornu dopunu direktive o gasovodima koji povezuju članice Evropske unije u aprilu 2019, a kompanija Severni tok 2, operator tog gasovoda, osporila je tu uredbu pred Opštim sudom Evropske unije, navodi agencija DPA.

Opšti sud je odbio tužbu, proglasivši je neosnovanom, a kompanija se potom žalila Evropskom sudu pravde, koji je danas poništio presudu.
 
Opšti sud pogrešno je zaključio da dopuna direktive ne utiče direktno na kompaniju Severni tok 2, pa je i njegova presuda izvedena iz tog zaključka pogrešna, zaključile su sudije Evropskog suda pravde i vratili su predmet Opštem sudu na ponovno odlučivanje.
 
U ovom trenutku nije jasno kakve bi mogle biti praktične posledice presude, jer je nemačka vlada zamrzla projekat gasovoda Severni tok 2 nakon što je Rusija priznala dva otcepljena ukrajinska regiona i kasnije pokrenula invaziju na Ukrajinu.
  • Lala

    13.07.2022 09:03
    Brrrr
    Posledice će biti smrzavanje cele Evrope,pa će na zimu moliti za gas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet