Istra pustila hiljade sterilnih komaraca da se izbori sa krvopijama

Hiljade uvoznih komaraca pušteno je u Istri u Hrvatskoj u okviru pilot projekta kojim se uz pomoć sterilnih jedinki želi smanjiti populacija tigrastog komarca.
Istra pustila hiljade sterilnih komaraca da se izbori sa krvopijama
Foto: Pixabay
Uvozni komarci pušteni su u Premanturi i Medulinu, a reč je o sterilnim mužjacima tigrastog komarca zbog kojih, kako tvrde nadležni, ne treba strahovati od uboda.
"To je invanzivna strana vrsta koja se ovde nastanila i poprilično odomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prenosnik bolesti", rekla je za HRT veterinarka Ivana Kirin.
Sprovođenjem nove metode suzbijanja komaraca, takozvanom SIT tehnikom, kako navode, smanjiće se rizik od bolesti.
 
Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.
 
"Prihvatljiva je i za životnu sredinu zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu, jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja", objašnjava Landeka.
 
Stanje će se posle puštanja u prirodu pratiti na dva načina.
 
"Komarci koje ispustimo svakog ponedeljka dobiju posebnu boju da bi kod ponovnog ulova mogli da zaključimo odakle je, od kog datuma je i koliko je uspeo da preživi", naglašava Landeka.
 
Veterinar Kirin rekla je da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem klopki, navodeći da ih u Premanturi trenutno ima 20.
 
"To je jedna daščica u vodi na koju ženka polaže jajašca", rekla je Kirin.
 
Cilj je da se svakog ponedeljka, do 1. avgusta, pušta 50.000 sterilnih jedinki da bi se smanjila populacija tigrastog komarca na području Istarske županije, kao i upotreba insekticida u životnoj sredini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet