VIDEO: Vanredno stanje u Šri Lanki, policija suzavcem gađala demonstrante

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje u celoj Šri Lanki i na zapadu države uveden je policijski čas.
Hiljade ljudi protestuju na Ulici Rajikeey Mawath u blizini kancelarije premijera i idu prema parlamentu. Policija je neke od demonstranata gađala suzavcem. 
Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je iz zemlje rano jutros. Porodica Radžapaksa, uključujući bivšeg premijera Mahindu Radžapaksu, godinama je dominirala politikom zemlje od 22 miliona stanovnika i većina Šrilančana je krivi za trenutne probleme.
Ekonomija zavisna od turizma teško je pogođena pandemijom kovida19 i padom deviza iz inostranstva, dok je zabrana hemijskih đubriva oštetila poljoprivrednu proizvodnju. Ta je zabrana kasnije ukinuta.
 
Šri Lanka u aprilu nije platila svoj spoljnji dug od 51 milijarde dolara i pregovara s MMF-om o mogućoj finansijskoj pomoći. Ostrvo je gotovo iscrpelo svoje, ionako oskudne zalihe benzina. Vlada je naredila zatvaranje kancelarija koje nisu nužne i škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedelo gorivo.
 
  • hm

    14.07.2022 08:01
    Vrlo su glupi komentari srbalja na ovu vest, Stanje u našoj zemlji (koje jeste odvratno zbog ove vlasti) ne može se porediti sa krajnjim siromaštvom u kom živi ceo srilankanski narod.
  • Miodrag

    13.07.2022 11:46
    Miodrag
    Sve cestitke za ovaj narod! Tako i treba! Ovo je 21 vek gde nema vodja kraljeva...politicari moraju biti samo uposlenici svog naroda i cim narod oseti da neide u dobrom pravcu oterati ih! Da nebi zabrazdili i doslo do tragedije! Nazalost u srbiji nista nije bolje i sve mi mirise i govori dace biti nesto slicno kao u sri lanki! Po meni zasluzeno i neznam stase jos ceka?!
  • V. V

    13.07.2022 11:41
    V. V
    Odlicno se secam 2000 i rusenje Tiranina,Milosevica! Opsti haos i inflacija,kao sada! Gradjani su polako,poceli da iskazuju,bes i mrznju a kasnije i neposlusnost u vidu,neplacanja nameta,protesta....bilo je i tada,kao i sada zaludjenika u rezim sve verujuci dace,biti bolje! Ali uzalud,bilo je sve gore i gore i gote,kao i sada! Narod kada se oslobodi Tiranina i njegovog rezima,zeljan je osvete i ta negativna energija po prirodi mora,dase iskali i izbaci iz svakog od nas! Normalno nikom neodgovara da zivi u Anarhiji i bezvlascu! Sve cese,smiriti i dovesti u red,samo da neponove gresku kao mi,Srbi? Tada je tragicno i katastrofalno!!! Podrska za Sri Lancane!!! Bravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.