Poplave u Kini odnele desetine života

Poplave na jugozapadu i severozapadu Kine odnele su desetine života i ugrozile još hiljade drugih, izvestila je danas državna novinska agencija CGTN.
U jugozapadnoj provinciji Sečuan najmanje šest osoba je poginulo, a još 12 se vodi kao nestalo nakon kiša koje su izazvale bujične poplave i nateralo oko 1.300 osoba na evakuaciju.

U gradu Longnan u severozapadnoj provinciji Gansu, prijavljeno je još šest smrtnih slučajeva, a 3.000 ljudi je evakuisano.

Za dva dana palo je čak 98,9 milimetara kiše u najteže pogođenim područjima, što je skoro duplo više od julskog proseka.
 
Kiše dolaze usred toplotnog talasa u delovima zemlje, među kojima je istočna provincija Džeđijang i grad Šangaj, sa temperaturama koje su prošle nedelje dostigle 42 stepena.
 
Stručnjaci kažu da su takvi ekstremni vremenski događaji sve verovatniji zbog klimatskih promena. Topliji vazduh može da u sebi sadrži veće količine vlage, što dovodi i do većih padavina.
 
Kina nije jedina zemlja koja ovog leta doživljava ekstremno vreme. U Nemačkoj je nizak nivo vode u reci Rajni zbog suše poremetio lanac snabdevanja robom.
 
Toplotni talasi pogodili su i južni deo SAD, a očekuje se da će temperature u narednim danima porasti na preko 38 stepeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet