Na listi EU za nove sankcije Rusiji su Noćni vukovi, Sberbanka, ukrajinski kvislinzi...

Prokremljanski moto klub "Noćni vukovi" stavljen je u nacrt nove liste sankcija Evropske unije, zajedno sa najvećom ruskom "Sberbankom".
Na spisku su i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i "ukrajinski kvislinzi", objavio je EUobzerver pozivajući se na dokument Evropske unije u koji je imao uvid.
U nacrtu "crne liste" o kojoj su ambasadori EU juče raspravljali nalaze se vođa ruskog moto kluba  Aleksandar Zaldostanov (69), njegova trojica saradnika i sam bajkerski klub, registrovan u Moskvi dodani.
Unija je saopštila da je "Noćnim vukovima" blizak saradnik ruski predsednik Vladimir Putin, navodi "EUobzerver".
 
Zaldostanov je stavljen na listu zbog "aktivne podrške ruskoj državnoj propagandi kroz javno negiranje prava Ukrajine na državnost i pozivanje na 'denacifikaciju', kao i 'deukrajinizaciju' zemlje", navodi se u dokumentu.
 
Takođe se kaže da je jedan od njegovih saradnika Jozef Hambalek, slovački državljanin, istovremeno predsednik evropskog ogranka "Noćnih vukova" (Bugarska, Slovačka, Zapadni Balkan), te da će Slovačka morati da zamrzne njegovu imovinu i spreči ga da uđe u druge zemlje EU ukoliko zabrana bude dogovorena kasnije ove nedelje.
 
Nova crna lista cilja na 47 fizičkih i osam pravnih lica, kao i zabranu uvoza ruskog zlata. Većina pojedinaca su ruski vojni komandanti i političari ili ukrajinski kvislinzi na okupiranim teritorijama.
 
Sankcije se spremaju za gradonačelnika Mosvke Sergeja Sobjanjina, ruske glumce Sergeja Bezrukova i Vladimira Maškova, koji su optuženi za proratnu propagandu, kao i ruskog tajkuna i predsednika "Rosteha" Sergeja Čemezova. Uključena je i nekolicina rođaka ranije sankcionisanih ruskih oligarha, koji su optuženi da pokušavaju da sakriju novac.
 
Nova lista EU kategorički ograničava aktivnosti u Evropi najveće ruske banke i zajmodavca "Sberbanke".
 
Sankcionišu se i ruske kompanije koje se bave transportom i oružjem, kao i nacionalističke grupe kao što su rusko omladinsko udruženje "Mlada armija" i fondacija "Ruski svet".
 
U ekonomskim merama, EU se sprema "da zabrani direktan ili indirektan uvoz, kupovinu ili transfer zlata, koje predstavlja najznačajniji ruski izvoz posle energenata".
 
U nacrtu su ranije mere prilagođene kako bi jasno stavilo do znanja "da brodarske kompanije koje donose hranu iz Rusije na gladna tržišta neće biti kažnjene".
 
Evropska unija planira da uvede odstupanja od "zamrzavanja sredstava i zabrane stavljanja sredstava i ekonomskih resursa na raspolaganje određenim bankama" kako bi se "izbegli poremećaji u kanalima plaćanja za poljoprivredne proizvode".
 
Navodi se i da je EU "posvećena izbegavanju svih mera koje bi mogle da dovedu do nesigurnosti hrane širom sveta" i nijedna od njenih sankcija ne pokriva "trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubrivo, između trećih zemalja i Rusije", navodi se u predlogu sankcija i dodaje da isto važi za medicinske i farmaceutske proizvode.
 
Najnoviji paket sankcija biće sedmi od kako je 24. februara Rusija počela invaziju na Ukrajinu. 
  • Lanmi

    19.07.2022 16:05
    Fali jos samo da im pljunete pod prozor(Rusiji). Sve ostalo ste odradili.
  • Hm

    19.07.2022 16:02
    Koliko njih je u Srbiji -i šta sa njima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet