Šri Lanka dobila novog predsednika

Poslanici parlamenta Šri Lanke izabrali su danas aktuelnog premijera Ranila Vikremesingea za novog predsednika države, umesto Gotabaja Radžapaksa.
Radžapaksa je posle masovnih protesta zbog kolapsa ekonomije i nereda pobegao iz zemlje i podneo ostavku imejlom.
"Ne treba da vam govorim o stanju u kojem je naša zemlja. Sada su izbori gotovi i moramo da prestanemo sa podelama. Spreman sam na dijalog sa vama", rekao je Vikremesinge u parlamentu.
On je šest puta bio premijer Šri Lanke. Prošli put ga je postavio Radžapaksa, kako bi pokušao da vrati stabilnost u zemlju. Nakon Radžapaksinog bekstva, Vikremesinge je kratko vršio dužnost predsednika države.
 
On nije popularan među glasačima, koji ga vide kao deo vlasti bivšeg predsednika. Demonstranti su se nakon današnjih izbora okupili ispred predsedničke rezidencije i vikali "Idi kući, Ranile".
 
Na glasanju u parlamentu Vikremesinge je dobio 134 glasa, dok je bivši ministar Dulas Alahaperuma osvojio 82. 
 
Šri Lanka predsednika obično bira na neposrednim izborima, ali tu dužnost dobija parlament ukoliko predsedničko mesto ostane upražnjeno pre isteka mandata.
 
Novi predsednik obavljaće funkciju do 2024. godine, kada službeno ističe mandat koji je ranije dobio Radžapaksa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.