Na polaganju zakletve od vrućine se onesvestilo 28 nemačkih vojnika

Velike vrućine koje su zahvatile Evropu prave probleme i vojnicima, što je moglo da se vidi na polaganju zakletve nemačke vojske u Berlinu.
Oko 400 regruta je sinoć, u Bendlerbloku, na 78. godišnjicu neuspelog atentata na Adolfa Hitlera, položilo zakletvu. Za mnoge vojnike stajanje na vrućini u uniformi predstavljalo je definiciju pakla. Čak 28 vojnika imalo je probleme, odnosno palo je u nesvest ili im je bila potrebna lekarska pomoć.
"Troje od njih je prebačeno u vojnu bolnicu, a ostali su dobro", navelo je Ministarstvo odbrane na svom Tviter nalogu.
Toplotni talas koji je stigao u Evropu dobio je naziv "Lucifer" i označava temperature koje su više od uobičajenih za te predele i mogu da izazovu požare. Pored Nemačke u kojoj su visoke temperature stigle početkom nedelje, "na udaru" su ostale evropske zemlje.
 
Britanska meteorološka služba saopštila je da je pre dva dana u Koningsbiju, u centralnoj Engleskoj, zabeležena nova privremena rekordna temperatura od 40,3 stepeni, a 34 lokacije širom zemlje premašile su prethodnu najvišu temperaturu od 38,7 stepeni zabeleženu 2019. godine. U jednom trenutku u ponedeljak, dve aerodromske piste bile su prinuđene da se zatvore zbog oštećenja površine.
 
Elektroprivrede su se suočile sa prekidima jer je vrućina spalila njihovu opremu, mnoge škole su se rano zatvorile, a zoološki vrtovi su se borili da rashlade životinje. Za to vreme vatrogasci pokušavaju da stave pod kontrolu šumske požare, a inženjeri su se jutros utrkivali da poprave železničke šine koje su popustile na vrućini.
 
U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmerena u julu u Kandeledi, u centralnom delu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom delu, poput Sevilje i Badajoza, izmerena su 42 stepena.
 
I u Portugalu je početkom ovog meseca zabeležena temperatura od 44 stepena. Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje. Toplotni talas zahvatio je i Francusku, objavio je Meteo-France pri čemu su temperature dostizale oko 39 stepeni.
  • /

    21.07.2022 16:38
    /
    alo velikosrbi.
    padala su i jugoslovenski vojnici na smotri i pri manjim temperaturama
  • Celicni

    21.07.2022 16:05
    Srbi
    Jao sto ste se razbaskarili u komentarima, video bih vas u uniformi na 40 stepeni…
  • B

    21.07.2022 16:03
    V
    Nije Švaba što je bio..sad Kadirov i KOZACI ..kolo vode...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet