Ruski sud potvrdio presudu o izručenju beloruske aktivistkinje Minsku

Apelacioni sud u Sankt Peterburgu potvrdio je presudu o izručenju beloruske aktivistkinje Jane Pinčuk Belorusiji.
Ruski sud potvrdio presudu o izručenju beloruske aktivistkinje Minsku
Foto: 021.rs
Ona je optužena za klevetu, izazivanje nacionalne mržnje i pozivanje na aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost, i preti joj zatvorska kazna od 20 godina ako bude osuđena, javlja Radio slobodna Evropa.
Takođe, beloruske vlasti optužile su Pinčuk da upravlja kanalom Vitsebsk 97 odsto na društvenoj mreži Telegram, na kojem su ranije objavljene kritike na račun vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka. Kanal je u Belorusiji označen kao ekstremistički.
Pinčuk odbacuje optužbe i kaže da je zatvorila kanal na Telegramu kada je zvanično proglašen za ekstremistički.
 
Pinčuk je protestovala protiv rezultata predsedničkih izbora 2020. godine, na kojima je pobedio predsednik Lukašenko. Opozicija je tvrdila da je glasanje bilo namešteno.
 
Sud u Sankt Peterburgu je potvrdio presudu i nakon što je Pinčuk rekla da bi mogla biti mučena u pritvoru u Belorusiji. Uhapšena je na zahtev Belorusije, u Sankt Peterburgu 1. novembra prošle godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet