Španija ublažila uslove za strane radnike bez dokumenata

Vlada Španije je danas znatno ublažila uslove za strane radnike bez dokumenata, u nastojanju da hiljade njih postanu deo zvanične radne snage i da reguliše radna mesta u sektorima sa manjkom osoblja.
Španija ublažila uslove za strane radnike bez dokumenata
Foto: Pixabay
Današnja uredba Vlade reformiše zakon o imigraciji i olakšava španskim poslodavcima zapošljavanje radnika dok su još u matičnoj zemlji, kao i uslove za dobijanje radne dozvole za radnike koji su već u Španiji.
Špansko Ministarstvo za migracije je priznalo da su dosadašnje procedure bile "često spore i neadekvatne", i da je to dovelo do visokih socijalnih i ekonomskih troškova za zemlju.
Procenjuje se da u španskoj sivoj ekonomiji radi oko 500.000 ljudi.
 
Strani radnici koji su u Španiji živeli dve ili više godina mogu da traže privremeni boravak tako što će upisati kurseve obuke za poslove u sektorima sa visokom tražnjom.
 
Inostrani studenti će moći da počnu da rade u Španiji odmah po okončanju školovanja, dok su do sada morali da čekaju tri godine. Stranim studentima će biti dozvoljeno i da rade do 30 sati nedeljno dok studiraju. Radne dozvole mogu da traže i stranci koji mogu da dokažu da u Španiji borave najmanje dve godine i da rade bez papira najmanje šest meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet