Španija traži da katalonski bude zvanični jezik u evropskim institucijama

Španska vlada objavila je da će od Evropskog parlamenta zatražiti da razmotri mogućnost upotrebe katalonskog.
Španija traži da katalonski bude zvanični jezik u evropskim institucijama
Foto: Pixabay
U slučaju da predlog prođe, katalonski bi postao prvi evropski regionalni jezik u zvaničnoj upotrebi u toj evropskoj instituciji.
Madrid će odboru EP u Briselu predstaviti "tehnički i finansijski izvodljiv" predlog te će zajedno raditi na predloženoj promeni.
Centralne španske vlasti i regionalna vlada u Kataloniji se nadaju da će taj predlog biti usvojen do kraja godine.
 
Španija je spremna, ukoliko to zažele ostale dve regionalne vlade u Baskiji i Galiciji, da zatraže od EP da na popis zvaničnih jezika uvrste i baskijski i galicijski jezik, srodan portugalskom.
 
"Da bi neki jezik postao zvanični, neophodno je da to isključivo zatraži zemlja članica EU i da dobije zeleno svetlo Saveta EU", objasnio je portparol Evropskog parlamenta.
 
Katalonski se, uz španski, uveliko koristi u Kataloniji i u još dve susedne regije. Katalonski jezik je bio potisnut iz upotrebe tokom diktature generala Franciska Franka od 1939. do 1975.
 
U EP su na popisu zvaničnih jezika trenutno 24 jezika. Katalonske nacionalističke stranke se već dugo zalažu za upotrebu katalonskog u evropskim institucijama.
 
Glavni argument je da ta španska regija ima više stanovnika, više od sedam miliona, od nekih članica EU, uključujući Dansku, Sloveniju i Hrvatsku.
  • Loki

    28.07.2022 08:00
    Ima i kurdistan više stanovnika od 80% država evrope pa nikog živog ne interesuju njihova prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet