Napeto pred dolazak Pelosi na Tajvan, kineski borbeni avioni nadleću Tajvanski moreuz

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi bi trebalo danas da stigne na Tajvan, navode dobro obavešteni izvori.
Istovremeno, nekoliko kineskih ratnih aviona letelo je blizu središnje crte koja deli Tajvanski moreuz, navodi Rojters.
Kina je više puta upozoravala Pelosi da ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njen, a SAD su u ponedeljak poručile da se neće uplašiti kineskim "zveckanjem oružja" zbog poseta.
Osim kineskih aviona, koji su jutros leteli blizu središnje linije osetljivog vodenog puta, nekoliko kineskih ratnih brodova ostalo je od ponedeljka blizu nezvanične linije razdvajanja, rekao je izvor za Rojters. Prema tom izvoru, kineski ratni brodovi i avioni dotakli su središnju liniju moreuza, što je opisano kao neobičan i "vrlo provokativan" potez.
 
Po istim navodima, kineski avion je jutros više puta izveo taktičke poteze kratkog "dodirivanja" središnje linije i kruženja natrag na drugu stranu moreuza, dok su tajvanski avioni bili u pripravnosti u blizini.
 
Avioni ni jedne strane obično ne prelaze središnju liniju.
 
Tajvansko ministarstvo odbrane pojačalo je svoj stepen borbene pripravnosti od utorka ujutru do četvrtka u podne, saopštila je zvanična ostrvska centralna novinska agencija CNA, pozivajući se na neimenovane izvore.
 
Prema izvorima bliskim Pelosi, većina njenih planiranih sastanaka, uključujući i sa predsednicom Caj Ingven, zakazana je za sredu, pa je moguće da njena delegacija stigne na Tajvan rano u sredu.
 
Tajvanski list "Liberty Times" navodi da bi delegacija Pelosi trebalo da stigne u utorak uveče po lokalnom vremenu.
 
Nakon što je u ponedeljak započela svoju azijsku turneju u Singapuru, Pelosi je u utorak posetila Singapur. Njen kabinet je najavio i posetu Južnoj Koreji i Japanu, ali nije spominjao posetu Tajvanu.
 
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan je u ponedeljak, na redovnom dnevnom brifingu, rekao da bi to bilo "grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine" ako Pelosi poseti Tajvan i upozorio da "kineska Narodnooslobodilačka vojska nikada neće sedeti prekrštenih ruku".
 
Poseta Pelosi, koja je druga u liniji nasleđivanja predsednika SAD i dugogodišnja kritičarka Kine, dogodiće se usred sve lošijih veza između Vašingtona i Pekinga.
 
Pelosi predvodi delegaciju Kongresa u indopacifičkoj regiji u poseti Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.
  • Z

    02.08.2022 20:03
    stizu problemi.. ovako je pocela i ukrajina uz malu pomoc "prijatelja" a ako ste zaboravili ovako je pocelo i kod nas..
  • Zapazanje

    02.08.2022 15:17
    Video sam pre neki dan spot Kineske vojske od 2 minuta. Ono sto sam zapazio pored izuzetno visoke oruzane tehnike, video sam vojnike i na licima takva odlucnost i moral da se prosto uplasis, ja da sam na mestu Amerike nebi se sa njima igrao. To je moje zapazanje, i skoro da sam siguran da ceo Nato ne moze za vojnu operaciju bilo gde da nadje tako odlucne vojnike, kao sto vidim na licima tih Kineza. Tako da bolje da ih ne cackaju, jer ce ih vojno Kinezi pregaziti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.