Španija uvodi hitne mere štednje: Klime ne smeju da budu na temperaturi nižoj od 27 stepeni

Španska Vlada će uvesti hitne mere za uštedu energije tokom ruske invazije na Ukrajinu i energetske krize koja preti Evropi.
Španija uvodi hitne mere štednje: Klime ne smeju da budu na temperaturi nižoj od 27 stepeni
Foto: Pixabay
Mere propisuju da u svim javnim ustanovama, tržnim centrima, bioskopima, hotelima, aerodromima i javnom prevozu, uređaji za klimatizaciju ne smeju biti podešeni na temperaturi nižoj od 27 stepeni leti i veću od 19 zimi.
Kako je saopštila ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera mere će važiti do 1. novembra 2023. godine čime će Španija pokušati da smanji potrošnju gasa za sedam odsto, prenosi Radio slobodna Evropa.
"Ovaj paket mera je neophodan u kritičnoj situaciji kada je Evropi potrebna pomoć Španije. Vreme je za solidarnost", rekla je Ribeira.
 
Španija preduzima ove mere kako bi ispunila obaveze preuzete u evropskom planu za vanredne situacije dogovorenom prošle nedelje.
 
Mere koje uvodi Španija predviđaju i obavezu da radnje vrata objekata drže zatvorenim pomoću automatskog sistema koji mora biti instaliran do 30. septembra.
 
Kako je saopštila španska ministarka, cilj je da se izbegne izlazak toplog ili hladnog vazduha.
 
Osvetljenje u nekorišćenim kancelarijama, izlozima i na spomenicima mora da bude isključeno nakon 22 sata, a obavezna je i provera energetske efikasnosti u pojedinim zgradama.
 
Ribera je pozvala privatni sektor da poveća rad od kuće.
  • Lopovska posla

    02.08.2022 13:08
    @Odin

    U davna vremena,kada sam ja išao u školu,su me učili da je normalna sobna temperatura 20 stepeni.Ako je sada normalno da je leti sobna temperatura 27 stepeni verovatno će zimi normalna biti 13 stepeni.Već vidim oduševljenje španskih građana, naročito zimi, ako bude tako.
  • Odin

    02.08.2022 12:04
    To
    Nisu mere, to je normalno. Makar bi trebalo da bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet