Bajden će potpisati naredbu za olakšanje putovanja u SAD zbog abortusa

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će potpisati izvršnu naredbu koja ima za cilj da ženama koje žele da izvrše abortus olakša da putuju iz jedne u drugu američku državu radi te procedure.
Naredba će omogućiti državama koje nisu zabranile abortus da se prijave za izuzeća koja bi im pomogla da obave abortus ženama koje su doputovale iz druge države SAD, izjavio je viši zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Naredbom se takođe pozivaju pružaoci zdravstvenih usluga da se pridržavaju federalnih zakona o zabrani diskriminacije i da pojednostave prikupljanje ključnih podataka o zdravlju žena.

Bajden učestvuje u pokretanju federalne radne grupe za pristup reproduktivnoj nezi, koju će predvoditi potpredsednica SAD Kamala Haris.
 
Uredba koju će Bajden potpisati najnovija je u mera njegove administracije za zaštitu prava na abortus. Vrhovni sud SAD ranije ovde godine je oborio presudu kojom je garantovano ustavno pravo na abortus u SAD na federalnom nivou.
 
Odluka suda omogućila je svakoj američkoj državi da sama odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti abortuse.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.